Bioasekuracja to ważny czynnik w walce z ASF

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-07-2020,14:00 Aktualizacja: 21-07-2020,13:21
A A A
Afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenia się po kraju i jest odnotowywany zarówno w stadach świń jak i u dzików. Głównym sposobem zabezpieczenia chlewni przed wirusem jest przestrzeganie zasad bioasekuracji.
 
Bioasekuracja jest to zespół działań mających na celu zminimalizowanie ryzyka wprowadzenia, powstania i szerzenia się chorób, infekcji czynnikami patogennymi lub inwazji pasożytów w populacji zwierząt i poza nią. 
 
Zasady bioasekuracji powinny być realizowane przez izolację zwierząt, sanityzację środowiska, sprzętu i ludzi oraz kontrolę ruchu.
 
ognisko ASF, trzoda chlewna, wirus asf, afrykański pomór świń, świnie, GLW, warchlaki, tuczniki, lochy

ASF w Polsce. 7. ognisko choroby potwierdzone

Afrykański pomór świń po raz drugi w tym roku został wykryty u świń domowych w województwie lubelskim. Tym samym, począwszy od marca, Inspekcja Weterynaryjna odnotowała 7 ognisk ASF w naszym kraju. Inspekcja Weterynaryjna do tej pory...
Przestrzeganie zasad bioasekuracji jest dla hodowców trzody chlewnej ważne nie tylko ze względów sanitarnych – przypomina Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
 
Uchybienie w stosowaniu obowiązujących zasad może być podstawą odmowy wypłaty odszkodowania. 
 
Według Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) zasady izolacji wykluczają kontakt świń w gospodarstwie ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi – podkreśla lek. wet. Krzysztof Jażdżewski.
 
Przypomina on, że świnie powinny być utrzymywane w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, mających oddzielne wejścia bez bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne.
 
Gospodarstwo powinno również posiadać maty czy niecki lub bramy dezynfekcyjne. Należy je także wyposażyć w zmieniane zestawy odzieży roboczej oraz wykonywać bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu do obsługi świń.
 
Trzeba pamiętać też o myciu i odkażaniu rąk, czyszczeniu i odkażaniu obuwia oraz wdrożeniu programu monitorowania i zwalczania gryzoni.
 
asf w polsce, walka z asf, Tadeusz Wojciechowski, Fundacja Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności

Ciężar walki z ASF obciąża rolników. Choroba wciąż zagraża hodowli

Sześć lat po pojawieniu się ASF w Polsce resort rolnictwa ogłosił odwrót choroby. Rolnicy i hodowcy przedstawiają zupełnie inny obraz sytuacji. Ich zdaniem ASF wciąż się szerzy, a służby państwowe i weterynaryjne nie radzą sobie z problemem....
Należy także prowadzić rejestr osób odwiedzających gospodarstwo i spis środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa.
 
Rolnik w przypadku wystapienia ASF musi wylegitymować się wszelkimi niezbędnymi protokołami, świadectwami i wykazami. 
 
Dokumentację weterynaryjną dotyczącą przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt trzeba przechowywać przez 3 lata.
 
Komisja po wybuchu ogniska w pierwszej kolejności sprawdza rejestr osób i środków transportu.
 
Podczas dochodzenia jest sprawdzane czy świnie były obsługiwane wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie oraz czy w ciągu ostatnich 72 godzin nie brały one udziału w polowaniach. Komisja sprawdza także czy do chlewni nie wchodziły osoby postronne.
 
Inspektorzy kontrolują czy jest przestrzegany zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub paszą zawierającą takie odpady oraz czy pasza jest zabezpieczona przed dostępem zwierząt wolno żyjących. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Rosnący popyt na tuczniki szansą na lepsze ceny

Tuczniki w ostatnich tygodniach w wielu krajach Unii Europejskiej znacznie potaniały. Uruchomienie uboju w największej rzeźni w Niemczech oraz wzrost konsumpcji spowodowały, że ceny żywca wieprzowego zaczęły się stabilizować.    Krajowy...
Świnie nie mogą być również karmione zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia bez specjalnej obróbki zapewniającej unieszkodliwienie wirusa.
 
Kontroli podlega także spis zwierząt z podziałem na grupy wiekowe i produkcyjne. Wszystkie świnie muszą posiadać świadectwo zdrowia. 
 
Obsługa ma obowiązek korzystania z odzieży i obuwia ochronnego. 
 
Podczas kontroli komisja sprawdza czy jest przestrzegany zakaz uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny ze świń innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
 
Gospodarstwo musi posiadać tablice informacyjne z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony” i nie powinno korzystać ze słomy pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia. 
 
Inspektorzy sprawdzają także czy jest respektowany zakaz wnoszenia i wwożenie na teren gospodarstwa, zwłok, tusz lub części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. 
 
Pełna prezentacja przygotowana przez lek. wet. Krzysztofa Jażdżewskiego znajduje się na stronie internetowej POLPiG.pl.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA