Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że popyt na rynku trzody chlewnej rośnie. Tym samym ceny tuczników na europejskim rynku powinny pójść w górę.
Tuczniki w ostatnich tygodniach w wielu krajach Unii Europejskiej znacznie potaniały. Uruchomienie uboju w największej rzeźni w Niemczech oraz wzrost konsumpcji spowodowały, że ceny żywca wieprzowego zaczęły się stabilizować.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że zmniejsza się presja na ceny skupu tuczników w krajach unijnych.
Przywracane są uboje w rzeźniach, które z powodu koronawirusa zostały zamknięte lub zmniejszono ich wydajność ponieważ brakowało kadry.
Nadwyżka żywca zmniejsza się zwłaszcza w Niemczech, Belgii i w Niderlandach.
Wpływ na spadki cen miała także polityka rządu w Pekinie ograniczająca import wieprzowiny z wielu unijnych zakładów mięsnych do Chin.
Rolnicy, którzy prowadzą produkcję tuczników w cyklu otwartym, zostali pominięci w programie pomocy tarczy antykryzysowej Covid-19. "Dziwi to szczególnie, gdyż to właśnie rolnicy, którzy wstawili do tuczu warchlaki...
Stabilizacja na rynku jest również efektem wysokiej temperatury, która ogranicza dzienne przyrosty zwierząt, a tym samym podaż żywca.
Wznowiono również produkcję w największej rzeźni w Niemczech. Odnotowano też stopniowy wzrost unijnej konsumpcji wieprzowiny.
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z 15 lipca cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,47 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,60 złotych.
Jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w dniach 29 czerwca 5 maja dostawcy za trzodę chlewną w Polsce uzyskiwali przeciętnie 5,23 złotych za kg.
Było to o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 7% mniej niż przed miesiącem, a także o 9% mniej niż przed rokiem.
Obecnie odnotowano wzrost cen żywca wieprzowego. Niektóre z monitorowanych zakładów podniosły ceny skupu o 5-10 groszy za kilogram.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ