Rosnący popyt na tuczniki szansą na lepsze ceny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-07-2020,10:00 Aktualizacja: 20-07-2020,9:54
A A A
Tuczniki w ostatnich tygodniach w wielu krajach Unii Europejskiej znacznie potaniały. Uruchomienie uboju w największej rzeźni w Niemczech oraz wzrost konsumpcji spowodowały, że ceny żywca wieprzowego zaczęły się stabilizować. 
 
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że zmniejsza się presja na ceny skupu tuczników w krajach unijnych. 
 
Przywracane są uboje w rzeźniach, które z powodu koronawirusa zostały zamknięte lub zmniejszono ich wydajność ponieważ brakowało kadry.
 
Nadwyżka żywca zmniejsza się zwłaszcza w Niemczech, Belgii i w Niderlandach. 
 
Wpływ na spadki cen miała także polityka rządu w Pekinie ograniczająca import wieprzowiny z wielu unijnych zakładów mięsnych do Chin.
 
tuczniki, produkcja tuczników w cyklu otwartym, KZP-PTCH POLPIG, tarcza antykryzysowa, koronawirus, tuczniki

Producenci tuczników zostawieni sami sobie

Rolnicy, którzy prowadzą produkcję tuczników w cyklu otwartym, zostali pominięci w programie pomocy tarczy antykryzysowej Covid-19. "Dziwi to szczególnie, gdyż to właśnie rolnicy, którzy wstawili do tuczu warchlaki...
 
Stabilizacja na rynku jest również efektem wysokiej temperatury, która ogranicza dzienne przyrosty zwierząt, a tym samym podaż żywca.
 
Wznowiono również produkcję w największej rzeźni w Niemczech. Odnotowano też stopniowy wzrost unijnej konsumpcji wieprzowiny. 
 
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z 15 lipca cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,47 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,60 złotych.
 
Jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w dniach 29 czerwca 5 maja dostawcy za trzodę chlewną w Polsce uzyskiwali przeciętnie 5,23 złotych za kg. 
 
Było to o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 7% mniej niż przed miesiącem, a także o 9% mniej niż przed rokiem.
 
Obecnie odnotowano wzrost cen żywca wieprzowego. Niektóre z monitorowanych zakładów podniosły ceny skupu o 5-10 groszy za kilogram. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA