Trzoda chlewna
RSS-
08-01-2016,13:30
Siara buduje odporność i dostarcza energii
Ilość pobranej siary zależy od ilości siary wyprodukowanej przez lochę, wielkości miotu, żywotności prosiąt, kolejności urodzenia oraz od zaangażowania personelu, który powinien dopilnować aby wszystkie prosięta miały dostęp do siary. -
08-01-2016,10:20
Prywatne przechowywanie wieprzowiny. ARR czeka na wnioski
Stawki dopłat są teraz prawie o 20 proc. wyższe niż w poprzednim mechanizmie. Dla przykładu za przechowanie półtusz przez 90 dni dopłata wynosi 274 euro za tonę, czyli po przeliczeniu po kursie NBP z 4 stycznia około 1176 zł. -
07-01-2016,17:15
82 i 83 przypadek ASF u dzików w Polsce
W Polsce potwierdzono osiemdziesiąty drugi i osiemdziesiąty trzeci przypadek afrykańskiego pomoru świń u dzików. -
05-01-2016,14:30
Rynek trzody chlewnej wchodzi w nowy rok
W Europie spada podaż surowca, a zakłady mięsne starają się wypełnić bieżące kontrakty. W Stanach Zjednoczonych producenci nadal zarabiają na każdym sprzedanym tuczniku, a Chiny szykują się na wzmożony import wieprzowiny. -
02-01-2016,15:00
Dopłaty zmobilizowały producentów świń. Cena skupu minimalnie zmalała
Dopłata nie wyższa niż 70 zł do każdej sprzedanej sztuki do końca ubiegłego roku zmobilizowała producent świń, którzy nie przekroczyli 2000 sprzedanych sztuk w ostatnim kwartale 2015, do wzmożonej sprzedaży tuczników. -
31-12-2015,15:50
W Polsce wieprzowy dramat, a import świń z zagranicy cały czas wzrasta
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej przypomina, że w 2015 r. Polska zaimportowała ok. 1 mln ton w formie żywca i mięsa wieprzowego, co w przeliczeniu na tuczniki oznacza import ok. 11 mln sztuk.