Prywatne przechowywanie wieprzowiny. ARR czeka na wnioski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2016,10:20 Aktualizacja: 08-01-2016,11:20
A A A

Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej ciągle jest zła. Komisja Europejska uruchomiła zatem mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Od 4 stycznia w Agencji Rynku Rolnego można składać wnioski o przyznanie takiego wsparcia - przypominają analitycy BGŻ BNP Paribas. Bruksela liczy, że wprowadzony teraz mechanizm czasowo usunie z rynku część mięsa. Działanie takie najczęściej uruchamiane jest zimą, kiedy zazwyczaj występuje sezonowy dołek cenowy.

Poprzednio dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchomiono 9 marca 2015 r., a zawieszono 29 kwietnia. Nie spotkały się one jednak z dużym zainteresowaniem unijnych producentów trzody chlewnej.

Główny Urząd Statystyczny, rynki rolne, ceny w skupie, ceny na targowiskach

Rosną ceny na rynku rolnym. Wyjątkiem trzoda chlewna

Główny Urząd Statystyczny poinformował, że w listopadzie na rynku rolnym, w porównaniu z październikiem podrożała większość produktów w skupie. Wyjątkiem jest żywiec wieprzowy i drobiowy.   Z kolei w porównaniu z...

W całej Wspólnocie objęto nimi 64 tys. ton mięsa i prawdopodobnie dlatego Bruksela podjęła decyzję o zmodyfikowaniu warunków dopłat - rozszerzono listę produktów, podniesiono stawki i wprowadzono możliwość eksportu mięsa przed upłynięciem okresu składowania.

Mechanizmem mogą być objęte półtusze wieprzowe oraz pięć kategorii elementów tusz. Tym razem w wykazie produktów podlegających dopłatom znalazł się też tłuszcz podskórny ze świń ze skórą, bądź bez.

Stawki dopłat są prawie o 20 proc. wyższe niż poprzednio. Dla przykładu za przechowanie półtusz przez 90 dni dopłata wynosi 274 euro za tonę, czyli po przeliczeniu po kursie NBP z 4 stycznia około 1176 zł.

Eksperci przewidują, że w perspektywie kilku miesięcy należy oczekiwać wzrostów cen mięsa niż dalszych spadków. Wieprzowinę objętą omawianym mechanizmem można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni.

Termin deklaruje się podczas składania wniosku, ale tym razem KE dopuszcza możliwość wcześniejszego zakończenia okresu przechowywania mięsa z zachowaniem prawa do pomniejszonej płatności, jeśli towar jest eksportowany poza UE.

Póki co trudno wyrokować, czy mechanizm spotka się z dużym zainteresowaniem i przyniesie zamierzone skutki. W przypadku polskich przedsiębiorstw problemem może być brak możliwości sprzedaży przechowywanego towaru do wielu krajów z powodu występowania ASF.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA