Rolnictwo biodynamiczne czyli co?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-09-2019,8:00 Aktualizacja: 27-09-2019,16:21
A A A

Rolnictwo biodynamiczne pokazuje w jaki sposób można chronić przyrodę i wykorzystać środowisko naturalne na rzecz rolnictwa.

Zasady biodynamiki zostały opracowane przez austriackiego filozofa Rudolfa Steinera, który żył w latach 1861-1925 i zajmował się między innymi rolnictwem. Jego przewodnia idea, która stała się inspiracją całego późniejszego ruchu, to całościowe podejście do natury oparte na obserwacji i zrozumieniu jej praw.

Rolnictwo biodynamiczne plasuje się o stopień wyżej od ekologicznego. Gospodarstwa, które zdecydowały się na taki model działalności, prowadzą nawożenie oparte na kompoście wzbogaconym tzw. preparatami biodynamicznymi, a prace polowe wykonują w zgodzie z kalendarzem biodynamicznym.

mleko sienne, gospodarstwo biodynamiczne, siano, bydło mleczne

Mleko od krów z gospodarstwa biodynamicznego

Mleko pochodzące od krów utrzymywanych zgodnie z naturą w gospodarstwie biodynamicznym, żywionych najwyższej jakości sianem jest wyjątkowe i cenione przez konsumentów, nie tylko w Polsce. Gospodarstwa biodynamiczne plasują się o...

Gospodarstwa te posiadają certyfikat rolnictwa biodynamicznego wydawany przez Demeter International.

"Metoda biodynamiczna w dużej mierze polega na kształtowaniu zależności życiowych. Praca człowieka wykonywana z troską o żyzność gleby, o nasiona i materiał rozmnożeniowy, o rośliny i zwierzęta, prowadzona w harmonii z warunkami lokalnymi, pozwala przekształcić gospodarstwo w żywy organizm" czytamy na stronie internetowej organizacji Demeter - Polska.

Duże znaczenie ma w tym przypadku produkcja, przechowywanie i stosowanie preparatów biodynamicznych.

Termin zabiegów tj. stosowania preparatów biodynamicznych ma duży wpływ na procesy życiowe roślin i zwierząt. W obu przypadkach należy ich używać z uwzględnieniem rytmów kosmicznych.

Polagra Food, wieprzowina, sektor spożywczy, konsumenci

Polagra Food rusza 30 września. Wiele atrakcji dla zwiedzających

Polagra Food, największe wydarzenie kierowane do branży spożywczej, od wielu lat jest miejscem spotkań i rozmów o przyszłości sektora spożywczego. Odbędzie się ono w dniach od 30 września do 3 października. Swoje wyroby zaprezentują między...

Wszystkie środki produkcji rolnej są wytwarzane na miejscu w gospodarstwie.

Gospodarstwa biodynamiczne nie mogą stosować organizmów genetycznie zmodyfikowanych lub ich produktów.

Podstawą produkcji roślinnej na gruntach ornych jest chów bydła umożliwiający pozyskanie obornika.

Hodowla i produkcja bydła wymaga wytwarzania dla nich pasz. Zwierzęta te są karmione głównie paszami objętościowymi, z wyłączeniem kiszonek, co w dużym stopniu określa płodozmian w gospodarstwie.

"Powierzchnie różnorodności biologicznej np. żywopłoty, kępy drzew, ugory, cieki wodne, stawy, stanowią 10 proc. całkowitej powierzchni gospodarstwa" czytamy na stronie internetowej organizacji Demeter - Polska.






 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA