Inne
RSS-
21-05-2020,16:25
Jak kształtuje się import i eksport mięsa w Polsce?
W pierwszym kwartale 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczył wartość 1,5 mld euro, czyli 6,5 mld złotych. Były one wyższy o 1% niż w tym samym okresie ubiegłego roku. -
13-05-2020,13:10
Polska zawalczy o nowe rynki zbytu
Koronawirus i pozrywane łańcuchy dostaw otwierają furtkę dla polskich eksporterów mięsa wieprzowego i drobiowego. Jednak nasz kraj musi zawalczyć o uznanie regionalizacji związanej z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) i grypy ptaków. -
11-05-2020,13:50
Ubojnie i zakłady mięsne ogniskami infekcji koronawirusa
Tysiące pracowników sezonowych pracują w niemieckich ubojniach i zakładach mięsnych pracują w fatalnych warunkach. Mieszkają ponadto w ciasnych, wieloosobowych noclegowniach i często są narażeni na samowolę pracodawców. -
06-05-2020,15:10
Jakie stawki dopłat do prywatnego przechowywania?
Dopłaty do prywatnego przechowywania to unijny system wsparcia dla producentów mleka i wołowiny w okresie kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa. -
05-05-2020,12:30
W Bieszczadach i Beskidzie Niskim trwa redyk owiec
W każdej bacówce stado liczy od 0,5 tys. do 1,5 tysiąca sztuk. Na górskich pastwiskach owce pozostaną do początku jesieni. Będą wypasane wokół bacówek m.in. w okolicach Nowego Łupkowa w Bieszczadach oraz Krempnej w Beskidzie Niskim. -
05-05-2020,9:25
Nie będzie premii poubojowej. Ale...
Polska wdrożyła wsparcie do wszystkich dopuszczonych przepisami UE sektorów produkcji zwierzęcej - wołowina i cielęcina (płatność do młodego bydła), mleko i przetwory mleczne (płatność do krów), mięso baranie i kozie (płatności do owiec i kóz).