Inne
RSS-
18-08-2020,8:10
Mięso znika ze stołów. Będzie tylko dla bogatych?
Ponad 40 proc. Polaków zmieniło podczas pandemii zwyczaje żywieniowe. Co czwarty z nich ograniczył ponadto jedzenie mięsa, jak również wprowadził jego roślinne zamienniki albo ograniczył nabiał. -
17-08-2020,13:15
Ochrona zwierząt pozostawia wiele do życzenia
Pod koniec czerwca powołano pełnomocnika ministra rolnictwa ds. ochrony zwierząt powołane pod koniec czerwca. Jego zadaniem będzie m.in. pośredniczenie pomiędzy organizacjami, które zajmują się ochroną praw zwierząt, a stowarzyszeniami rolników i hodowców -
14-08-2020,11:05
Polskie mięso będzie można łatwo rozpoznać w sklepach
- Nie wstydzimy się naszej żywności. Chcemy, żeby była na rynku rozpoznawana, choćby przez jednoznaczne oznaczenie. W obszarach, w których UE nie zabrania, wprowadzamy oznaczenie biało-czerwoną chorągiewką - zapowiada minister Ardanowski. -
14-08-2020,10:30
Działania interwencyjne na rzecz równowagi rynkowej przynoszą efekty
W przypadku dalszego pogarszania się sytuacji na rynku produktów mlecznych producenci masła i OMP do 30 września 2020 r. będą mieli jeszcze możliwość skorzystania z mechanizmu zakupów interwencyjnych. -
31-07-2020,9:05
Certyfikaty są gwarancją jakości mięsa
Ludzie kupujący żywność ze znakiem "produkt polski" wspierają polską gospodarkę, miejsca pracy, dochody rolników, a także umożliwią realizację programów społecznych. -
20-07-2020,12:30
Wielkość ma znaczenie. Duże hodowle ciągle rosną
Chów bydła mlecznego, koncentruje się przede wszystkim w woj. podlaskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim i wielkopolskim, a trzody chlewnej - w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i łódzkim.