Inne
RSS-
18-01-2019,11:25
Ruszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Spożycie wieprzowiny od kilku lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie - ok. 40 kg na osobę, natomiast silnie rośnie spożycie kurczaków. W 2000 r. statystyczny Polska zjadał 14,7 kg drobiu, w 2018 r. - 28 kg. -
16-01-2019,14:30
Sprawy hodowli i rozrodu zwierząt gospodarskich będą uregulowane
Nowe przepisy przewidują możliwość udzielania pomocy państwa na prowadzenie ksiąg hodowlanych oraz oceny wartości użytkowej i genetycznej zwierząt gospodarskich, zgodnie z prawem europejskim dotyczącym pomocy państwa w rolnictwie. -
13-01-2019,13:00
Branża mięsna kontra NIK. Ilość dodatków w wyrobach jest w normie
Według Witolda Choińskiego, normy dotyczące stosowania w żywności dodatków są nieprzekraczalne. Jeśli dany producent takie normy przekracza, łamie prawo to należy eliminować lub karać. -
09-01-2019,8:10
Inspekcja jakości handlowej sprawdza rynek mięsa. Co ustaliła?
Kontrole w zakładach zostały wykonane w związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Jana Krzysztofa Ardanowskiego i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce. -
02-01-2019,9:25
Pasze GMO można stosować przez kolejne dwa lata
Zakaz stosowania pasz GMO został wpisany do ustawy o paszach w 2006 r. i od tego czasu termin wejścia przepisu był już kilkakrotnie przesuwany. Powodem był brak samowystarczalności pod względem zapewnienia krajowego białka do żywienia zwierząt. -
20-12-2018,11:20
Ustawa "odorowa" ma być gotowa w przyszłym roku
W resorcie środowiska toczą się prace nad tzw. ustawą odorową, która w pierwszym etapie szczególnie ograniczałaby możliwość lokalizowania inwestycji powodujących oddziaływanie w postaci uciążliwości zapachowej w zależności od zabudowań ludzkich.