Inne
RSS-
31-10-2018,10:40
Pasze GMO będzie można stosować jeszcze przez dwa lata
Udział śruty sojowej w pokryciu zapotrzebowania na białko paszowe w Polsce wynosi ok. 62 proc., 23 proc. białka pochodzi z komponentów rzepakowych, ok. 7,5 proc. ze śruty słonecznikowej, a tylko 6,5 proc. z nasion roślin strączkowych. -
25-10-2018,16:00
Antybiotyki prewencyjnie tylko do 2022 roku
Zwierzęta hodowlane od 2022 roku nie będą mogły otrzymywać profilaktycznie antybiotyków. Parlament Europejski zatwierdził właśnie nowe przepisy w tej sprawie. -
18-10-2018,10:50
Pasze coraz droższe. Dla trzody chlewnej ceny poszły w górę o ponad 10 procent
Według danych GUS, w pierwszych siedmiu miesiącach br. wytwórczość pasz dla zwierząt gospodarskich w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, sięgnęła 5,7 mln ton i była o prawie 4 proc. wyższa rok do roku. -
17-10-2018,9:30
Mięso z probówki zastąpi tradycyjnie wytwarzane? Ma być tanie i zdrowe
Czyste mięso wytwarza się przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych. Otrzymany w hodowli produkt jest prawdziwym mięsem, tak też smakuje, ale do tego jest wolny od bakterii E. coli, salmonelli i antybiotyków. -
15-10-2018,11:25
Soja ze Stanów Zjednoczonych na potęgę płynie do Europy
Soja oraz śruta sojowa wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych w bardzo dużych ilościach trafia na europejski rynek. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze jest ona tańsza, po drugie jest jej więcej wskutek wojny handlowej między USA oraz Chinami. -
11-10-2018,14:30
Produkcja pasz wyższa niż przed rokiem
W 2018 r. produkcja pasz przemysłowych nadal rośnie pod wpływem relatywnie wysokiej dynamiki produkcji brojlerów i zwiększonej produkcji jaj. Popyt na pasze przemysłowe dla trzody chlewnej i bydła jest również większy niż przed rokiem.