Inne
RSS-
29-12-2020,14:50
Posiadacze owiec, kóz i świń mają godziny na dokonanie spisu
W przypadku owiec i kóz ich liczbę wpisuje się tylko do księgi rejestracji. Z kolei przypadku trzody chlewnej liczbę zwierząt wpisuje się do księgi i przekazuje do kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 7 dni od dokonania spisu. -
23-12-2020,13:45
W Polsce nie ma rynku roślin białkowych
Wielkość produkcji roślin białkowych w Polsce, ale także w całej Europie w ostatnich latach znacząco spadła. Wpłynęły na to zmiany w unijnych przepisach. -
21-12-2020,15:00
Kłopoty innych szansą dla hodowców norek. Można zarobić miliardy
Decyzja rządu w Kopenhadze o czasowym wstrzymaniu hodowli zwierząt na futra otwiera nowe perspektywy przed naszym rolnictwem. W krótkim czasie Polska z tego rodzaju produkcji może pozyskać miliardy euro. -
21-12-2020,12:30
Jagnięcina nie pojechała do Włoch. Trafiła do polskich konsumentów
Jagnięcina podhalańska od 2012 r. jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel wypasanych na górskich łąkach. -
21-12-2020,9:25
TSUE: państwa członkowskie mogą zakazać uboju rytualnego
Zgodnie z wymogami muzułmańskiej uboju halal i żydowskiej szechity, zwierzęciu przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża. Nie może ono zostać wcześniej ogłuszone jakąkolwiek metodą. -
19-12-2020,8:00
Przemysł futrzarski zlikwidowali trzy lata przed terminem
Z powodu obecności koronawirusa wśród norek ostateczny termin na wygaszenie hodowli tych zwierząt został przesunięty w Holandii z 2024 roku na marzec 2021 roku. Już teraz jednak można mówić o końcu przemysłu futrzarskiego w tym kraju.