Inne
RSS-
13-01-2021,10:40
Niższe zapotrzebowanie na pasze
Spadek produkcji pasz rzędu 10-20 proc., w zależności od wytwórni, wystąpił już w pierwszej połowie bieżącego sezonu. Eksperci podkreślają, że rentowność produkcji zwierzęcej w kraju utrzymuje się na dramatycznie niskim poziomie. -
12-01-2021,19:50
Leki groźne dla zwierząt krążą w internecie
Kupując leki weterynaryjne z nielegalnego źródła, nie mamy pewności czy są właściwie przechowywane lub czy były właściwie transportowane. Może to skutkować tym, że tracą pierwotną jakość. W sposób drastyczny mogą wpłynąć na kondycję zwierząt. -
08-01-2021,16:45
Chiny zainteresowane utworzeniem globalnej aukcji skór w naszym kraju
Polska jest obecnie największym producentem naturalnych skór na świecie, a wytwarzany przez nas surowiec uważany jest za najlepszy pod względem jakości. -
04-01-2021,14:25
Pasze GMO można stosować jeszcze przez dwa lata
Importowana, genetycznie modyfikowana śruta sojowa stanowi 70 proc. udziału w produkcji pasz. Z kolei rodzima produkcja białka stanowi ok. 26-30 proc. i składają się na nią nasiona roślin strączkowych, suszone wywary i poekstrakcyjna śruta rzepakowa. -
04-01-2021,13:15
Producentom mięsa w 2020 roku nie brakowało problemów
Afrykański pomór świń i grypa ptaków stanowią poważne wyzwanie dla krajowego i globalnego rynku mięsa. Polska jest częścią UE, dlatego zmiany mające miejsce na unijnych rynkach wyznaczają kierunek zmian cen również u nas. -
29-12-2020,17:50
Polskie białko roślinne. Wymiana zdań rolników i producentów pasz
Przemysł paszowy wykorzystuje importowaną śrutę sojową GMO w dużych ilościach, ale również jest mocno zainteresowany przetwarzaniem białka z polskich wysokobiałkowych roślin strączkowych.