Hodowcy przeżuwaczy muszą zgłaszać wszystkie upadki zwierząt
Hodowcy przeżuwaczy powinni natychmiast zgłaszać wszystkie upadki zwierząt do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Główny lekarz weterynarii informuje o konieczności zgłaszania przez hodowców zwierząt każdego przypadku padnięcia przeżuwaczy tj. bydła, owiec i kóz. Zgłoszenia należy kierować do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Bogdan Konopka podkreśla, że zgłaszanie padłych zwierząt jest niezwykle ważne.

Weterynarze poczekają na szczepienia przeciw COVID-19
Przyczyna padnięcia nie jest decydująca
"Przypominam, że zgodnie z art. 42 ust. 1a ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, posiadacz zwierząt gospodarskich ma obowiązek natychmiastowego poinformowania właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia bydła, owiec lub kóz" czytamy w komunikacie głównego lekarza weterynarii.
Inspekcja Weterynaryjna informuje, że przepis ten nie uzależnia zgłoszenia, o którym mowa powyżej, od stanu zdrowotnego zwierząt oraz wystąpienia podejrzenia choroby zakaźnej w siedzibie stada.
Hodowcy przeżuwaczy powinni zgłaszać wszystkie upadki tych zwierząt bez względu na przyczynę padnięcia bydła, owiec lub kóz.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
Rozporządzenie w sprawie wylesiania, czyli duże koszty dla hodowców bydła?
-
Niemiecka wieprzowina może być sprzedawana jako polska
-
Grypa zabiła ponad 2 miliony sztuk drobiu. Są nowe ogniska
-
Mercosur i Ukraina, czyli główne zagrożenia dla hodowli bydła w Polsce
-
Stabilizacja rynku tuczników na VEZG. W Polsce sytuacja jest inna
-
W skupie drobiu przeważa wzrost cen
-
Spadek cen żywca wieprzowego wyhamował
-
Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo