Zagłębie drobiarskie znowu z ptasią grypą. Wracają obostrzenia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
12-08-2021,12:25 Aktualizacja: 12-08-2021,12:04
A A A

Wracają restrykcje weterynaryjne na Mazowszu po tym, jak po kilkutygodniowej przerwie stwierdzono kolejne ognisko grypy ptaków w stadzie drobiu.

Ognisko HPAI nr 2021/339 zostało stwierdzone 9 sierpnia (na podstawie próbek pobranych tego dnia do badań laboratoryjnych) w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 112 tys. kur niosek. Jest ono zlokalizowane w miejscowości Sadłowo w gminie Bieżuń, w powiecie żuromińskim, który wraz z pow. mławskim stanowią nieformalne tzw. zagłębie drobiarskie z uwagi  na koncentrację ferm z tego rodzaju produkcją.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, indyki rzeźne, gęsi,

HPAI w 2021 roku pochłonęła ponad 500 mln złotych

Ostatnie ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie Polski zostało stwierdzone 28 czerwca w gospodarstwie na terenie województwa mazowieckiego. Od 1 stycznia do 28 czerwca na podstawie wyników badań laboratoryjnych...

To 130. tegoroczne ognisko tzw. ptasiej grypy na Mazowszu. Poprzednie stwierdzono 28 czerwca.

Na początku sierpnia w związku z brakiem wówczas nowych ognisk choroby wojewoda zdjął wszelkie restrykcje związane z urzędowym zwalczaniem wirusa.

Niestety, teraz musiał wydać rozporządzenie przywracające obostrzenia, w tym różne nakazy i zakazy. Obowiązujący od 11 sierpnia akt prawny jako teren zapowietrzony wskazuje część powiatu żuromińskiego, a jako teren zagrożony – część powiatów żuromińskiego i mławskiego. Z dokumentem szczegółowo można zapoznać się tutaj.


Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA