Komisja Europejska podała ceny najważniejszych gatunków mięsa, które odnotowano w sierpniu. W UE tańszy był drób i wołowina, zaś na świecie mniej oferowano za wieprzowinę.
W sierpniu z najważniejszych gatunków mięsa ponownie najbardziej taniał drób. Przez rok ceny spadły o 7,8 proc. - informują eksperci Komisji Europejskiej.
Porównując stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w sierpniu w stosunku do lipca o 1,2 proc. Za tonę drobiu w Unii Europejskiej płacono średnio 1762,40 euro - donosi FAMMU/FAPA.
W 2016 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukują 7 mln 916 tys. ton mięsa wołowego netto, czyli o 2,6 proc. więcej niż rok wcześniej - podają w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej. Wzrost wynika ze zwiększonej liczby krów...
Dla porównania na światowym rynku 1000 kilogramów tego mięsa kosztowało 2185,10 euro. To o 3,7 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem i o 0,3 proc. poniżej stawek z lipca br. Cena drobiu we Wspólnocie była zatem o 19 proc. niższa niż na świecie.
Przeciętna stawka wieprzowiny na unijnym rynku wynosiła w sierpniu 1634,60 euro za tonę (+14,4 proc. r/r i +1,2 proc. m/m). Globalne ceny były natomiast na poziomie 1297,60 euro (-12,4 proc. r/r i -13,1 proc. m/m). Różnica w stawkach w Unii i na świecie wynosiła więc +26 proc.
Za tonę wołowiny we Wspólnocie oferowano z kolei 3615,60 euro (-3,6 proc. r/r i +1,5 proc. m/m). Na światowym rynku stawki wynosiły średnio 3650 euro (-3,6 proc. r/r i +1,5 proc. m/m). Ceny w UE były zatem o 1 proc. niższe.