Porównujemy ceny mięsa. Drób taniał najbardziej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (EM) | REDAKCJA@AGRPOLSKA.PL
26-10-2016,13:05 Aktualizacja: 26-10-2016,13:56
A A A
W sierpniu z najważniejszych gatunków mięsa ponownie najbardziej taniał drób. Przez rok ceny spadły o 7,8 proc. - informują eksperci Komisji Europejskiej.
 
Porównując stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w sierpniu w stosunku do lipca o 1,2 proc. Za tonę drobiu w Unii Europejskiej płacono średnio 1762,40 euro - donosi FAMMU/FAPA.  

wołowina, produkcja wołowiny, import wołowiny, eksport wołowiny, rynek mięsa

Mamy najnowsze prognozy dla rynku wołowiny

W 2016 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukują 7 mln 916 tys. ton mięsa wołowego netto, czyli o 2,6 proc. więcej niż rok wcześniej - podają w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej.   Wzrost wynika ze zwiększonej liczby krów...

Dla porównania na światowym rynku 1000 kilogramów tego mięsa kosztowało 2185,10 euro. To o 3,7 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem i o 0,3 proc. poniżej stawek z lipca br. Cena drobiu we Wspólnocie była zatem o 19 proc. niższa niż na świecie.
 
Przeciętna stawka wieprzowiny na unijnym rynku wynosiła w sierpniu 1634,60 euro za tonę (+14,4 proc. r/r i +1,2 proc. m/m). Globalne ceny były natomiast na poziomie 1297,60 euro (-12,4 proc. r/r i -13,1 proc. m/m). Różnica w stawkach w Unii i na świecie wynosiła więc +26 proc.
 
Za tonę wołowiny we Wspólnocie oferowano z kolei 3615,60 euro (-3,6 proc. r/r i +1,5 proc. m/m). Na światowym rynku stawki wynosiły średnio 3650 euro (-3,6 proc. r/r i +1,5 proc. m/m). Ceny w UE były zatem o 1 proc. niższe.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA