Polska jest wolna od grypy ptaków!
Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. W 2021 roku na terenie naszego kraju wystąpiło 339 ognisk tej choroby.
Główny lekarz weterynarii poinformował o tym, że Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
"W wyniku złożenia w dniu 27 września 2021 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii tzw. self-declaration do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) o zakończeniu czynności związanych z likwidacją ostatniego ogniska Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.
Polska może jeszcze zwiększyć eksport drobiu
Główny lekarz weterynarii zwróci się do wszystkich państw, które wprowadziły ograniczenia związane z wystąpieniem w Polsce grypy ptaków, o uchylenie nałożonych restrykcji.
Polscy hodowcy i producenci dzięki temu mogą zacząć myśleć o powrocie na te poza unijne rynki, które zamknęły się na polski drób.
- Pierwsze kraje już deklarują chęć powrotu do współpracy i wymiany handlowej. To sygnał dla pozostałych i liczę, że wkrótce polski drób znów zagości na stołach na całym świecie - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD–IG.
W 2021 roku na terenie naszego kraju wystąpiło 339 ognisk HPAI u drobiu. W ramach walki z tą chorobą zabiciu i utylizacji zostało poddanych około 14 mln ptaków. Koszty walki z tą chorobą są szacowane na ponad 500 mln złotych.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Rzekomy pomór drobiu: milion kur rzeźnych do wybicia!
-
Grypa ptaków: 48. ognisko na mapie Polski
-
Jaj w Polsce nie zabraknie
-
Grypa ptaków: wybuchło 47. ognisko choroby
-
Kolejne ognisko rzekomego pomoru drobiu na Mazowszu
-
Grypa ptaków potwierdzona po niemal miesiącu przerwy od choroby
-
Chiny głównym celem dla drobiarzy. Zdobywamy też inne rynki
-
Mercosur i Ukraina wielkim zagrożeniem dla polskiego drobiarstwa
-
Rzekomy pomór drobiu wyszedł poza Podlasie
-
Polscy producenci brojlerów ustanawiają rekordy
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?