Jak rozszyfrować kody na skorupkach jaj?
Jaja konsumpcyjne to kluczowy produkt zwłaszcza przed Wielkanocą. W tygodniach poprzedzających święta Polacy kupują setki milionów jaj, które później trafią na nasze stoły.
Niestety, niewiele osób wie, jak prawidłowo odczytać tajemnicze "szyfry", które znajdują się na każdym jajku.
Coraz mniej kur niosek hodowanych jest w systemie klatkowym
Kody składają się z:
- cyfry, stanowiącej oznaczenie metody chowu* (0, 1, 2, 3)
- symbolu kraju produkcji
- weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego fermy, zawierającego: kod województwa, kod powiatu, kod określający zakres i rodzaj działalności fermy, a także kod fermy w danym powiecie
Oznaczenie metody chowu:
0 - jaja ekologiczne/z rolnictwa ekologicznego
1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 - jaja z chowu ściółkowego
3 - jaja z chowu klatkowego
Warto jeść jaja. Dla organizmu to produkt bliski ideału
Jaja klasy A posiadają następujące cechy:
- skorupa i kutikula: czysta, nieuszkodzona, normalny kształt
- komora powietrza: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako "ekstra", wysokość nie może przekraczać 4 mm
- żółtko: podczas prześwietlania widoczne jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia
- białko: przejrzyste, przezroczyste
- zarodek: rozwinięcie niewidoczne
- ciała obce: niedopuszczalne
- zapach obcy: niedopuszczalny
Jaja klasy A klasyfikuje się według poniższych klas wagowych:
XL - bardzo duże: masa ≥ 73 g
L - duże: 73 g > masa ≥ 63 g
M - średnie: 63 g > masa ≥ 53 g
S - małe: masa < 53="">
Data minimalnej trwałości ustalana jest na nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia.