Gracze drobiarskiego rynku zdobywali wiedzę na kongresie
Po raz pierwszy w Polsce odbył się Global Poultry Web Congress. Organizatorem wydarzenia był Wschodnioeuropejski Alians Rolniczy we współpracy z InConventus Group.
Tegoroczna edycja została objęta patronatem przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz, Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarcza, Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu "Poldrób", Polską Federację Hodowców Drobiu, International Poultry Council, Europejski Forum Hodowców Zwierząt Gospodarskich oraz Europejskie Stowarzyszenie Producentó i Sprzedawców Jaj.
Kurczęta podrożały, a kaczki potaniały. Sprawdź pozostałe ceny drobiu
Program kongresu był podzielony na 3 bloki tematyczne: ekonomia, analityka, prognozy oraz kierunki rozwoju branży ekonomia produkcji; dobrostan; żywienie.
Podczas wydarzenia eksperci omawiali m.in. tematy: "Perspektywy dla producentów drobiu i jaj. Inwestowanie w szybko zmieniających się warunkach" - Nan-Dirk Mulder, Starszy Analityk Rabonanku; "Główne zmiany prawne oraz wyzwania dla europejskich producentów jaj" - Jørgen Nyberg Larsen, Sekretarz Generalny Europejskiego Stowarzyszenia Producentów i Sprzedawców Jaj (EEPTA); "Sytuacja na rynku drobiu z perspektywy komisji europejskiej" - Brigitte Misonne, Kierownik Działu Produktów Zwierzęcych w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej; "Ptasia grypa - obserwacje i perspektywy na przyszłość" - Eran Raizman, starszy specjalista ds. zdrowia zwierząt i produkcji ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa; "Antybiotykooporność w produkcji drobiu z punktu widzenia unii europejskiej" - Pierre-Alexandre Beloil, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Zarządzanie chowem bezklatkowym" - dr. Cormac O’Shea, Kierownik Katedry Nauk Bioweterynaryjnych i Mikrobiologicznych w Athlone Institute of Technology.
Polski drób wraca do Hongkongu
Grono międzynarodowych ekspertów, którzy podzieli się swoim doświadczeniem tworzyli ponadto: Nicolò Cinotti, Sekretarz Generalny, International Poultry Council; Anna Ērliha, Członek Zarządu Łotewskiego Stowarzyszenia Drobiarstwa (LAPNA); Katarzyna Gawrońska oraz Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz; dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW; Ana Granados Chapatte, Dyrektork Europejskiego Forum Hodowców Zwierząt Gospodarskich (EFFAB) oraz Sekretarz Generalny Platformy Technologicznej Hodowli i Rozrodu Zwierząt Gospodarskich (FABRE); Rebecca Tierney, Doradca ds. drobiu, Teagasc Ballyhaise oraz dr. Rick van Emous, Badacz Żywienia Zwierząt, Uniwersytet Wageningen.
Partnerem Generalnym Kongresu była firma Royal Pas Reform Hatchery Technologies, która przedstawiła temat "Żywienie po wykluciu a redukcja antybiotyków".
Partnerami Strategicznymi były Fancom BV, Greengage Ltd oraz APC Austria, a partnerami Nuwen oraz Zoetis.
Wszystkie wykłady, które zostały omówione podczas Global Poultry Web Congress zostaną opublikowane na Agro Platformie Edukacyjnej AgriMasterClass.com. Wszyscy
zainteresowani tematem mają zatem możliwość zapisać się na szkolenia od czołowych ekspertów.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków