Epidemia ptasiej grypy w Anglii. Wybito 5 tys. indyków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-12-2016,12:50 Aktualizacja: 20-12-2016,13:05
A A A
Wirus ptasiej grypy zaatakował na fermie drobiu w hrabstwie Lincolnshire w Anglii. Testy przeprowadzone przez brytyjskie ministerstwo rolnictwa potwierdzają obecność wirusa podtypu H4N8 - informuje Radio Zachód.
 
Wirusa grypy ptaków podtypu H4N8 potwierdzono w brytyjskim gospodarstwie utrzymującym 5 tys. indyków. Władze sanitarne zarządziły wybicie i utylizację wszystkich sztuk.
 
Ferma została otoczona dwukilometrowym kordonem z całkowitym zakazem ruchu i strefą ograniczonego dostępu w promieniu 9 kilometrów.
 
kury, piąte ognisko, ptasia grypa

Ptasia grypa atakuje na Podkarpaciu

Piąte ognisko ptasiej grypy potwierdzono w gospodarstwie przyzagrodowym, w którym utrzymywano 72 sztuki drobiu różnych gatunków, w tym kury ozdobne, kaczki i perliczki – informuje Główny Lekarz Weterynarii.  ...
 
Wirus ptasiej grypy przedostał się do Anglii najprawdopodobniej z kontynentu. Jego obecność potwierdzono od Polski do Francji. 
 
W celu ochrony drobiu przed chorobą wielu brytyjskich hodowców przegnało i zamknęło ptactwo w pomieszczeniach. 
 
Testy przeprowadzone przez brytyjskie ministerstwo rolnictwa potwierdziły obecność wirusa H4N8. Rzeczniczka agencji zdrowia publicznego uspokaja, że nie jest to odmiana groźna dla człowieka. 
 
Do tej pory w Wielkiej Brytanii jeszcze nikt nie zachorował na ptasią grypę. Służba zdrowia przypomina jednak, że w innych krajach dochodziło do zakażeń.
 
Niektóre mutacje ptasiej grypy są groźne dla człowieka, zwłaszcza obecny od 1997 roku H5N1 i od 2013 roku H7N9.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA