Drób znowu powinien być utrzymywany w zamknięciu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-10-2017,17:00 Aktualizacja: 31-10-2017,16:49
A A A

Służby weterynaryjne apelują do hodowców o utrzymywanie drobiu w zamknięciu i karmieniu zwierząt pod dachem. Zwiększyło się ryzyko wybuchu grypy ptaków, ponieważ wraz z pojawieniem się niskich temperatur wzrosła przeżywalność wirusa.

Służby weterynaryjne radzą, żeby do maksimum ograniczać wędrówki drobiu. Z kolei hodowcy sami powinni unikać kontaktu z dzikim ptactwem.

Magazyny z paszami powinny być odpowiednio zabezpieczone tak, aby do ich wnętrza nie mogły wtargnąć np. gołębie. Z kolei padnięcia dzikich ptaków należy natychmiast zgłaszać służbom weterynaryjnym. Gospodarstwa położone przy rzekach i zbiornikach wodnych są najbardziej narażone na wirusa.

drób, brojlery, cena drobiu, mięso drobiowe

Brojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt

Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych zwierząt, 103,5 miliona sztuk. Drób ciągle...

- Te oczka wodne, które znajdują się na terenach gospodarstw są największym zagrożeniem. Oczywiście cieszą oko, ale należy pamiętać o tym, że nawet jak nie widzimy to bardzo często przebywają tam dzikie ptaki w różnych porach dnia i one stanowią zagrożenie - mówił dla TVP 1 Paweł Niemczuk, główny lekarz weterynarii.

Grypa ptaków w Polsce zdaniem ekspertów wkrótce ponownie wybuchnie. Wirus prawdopodobnie jest już bowiem obecny w środowisku. Podobna sytuacja ma miejsce w krajach Europy Zachodniej.

Zasady bioasekuracji obowiązują hodowców niemal przez cały rok m. in. we Francji i w Szwajcarii. Mimo to w obu tych krajach niedawno potwierdzono wybuch ptasiej grypy zarówno u dzikich ptaków jak i na fermach hodowlanych.

Wirus ptasiej grypy jest groźny dla drobiu, ale podobnie jak wirus afrykańskiego pomoru świń nie stanowi żadnego zagrożenia dla człowieka.

- Nie obserwujemy spadku zainteresowania ze strony konsumentów. Tutaj nie ma istotnych zmian. Drób jest nadal chętnie wybierany - mówił dla TVP 1 Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA