A może postawić na gęsi? Alternatywny dochód dla gospodarstwa
Tylko do 29 listopada można się zgłaszać do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi. Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, są kierowane do rolników poszukujących alternatywnego dochodu dla swoich gospodarstw.
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego informuje, że szkolenia są organizowane w ramach dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.
Polska w czołówce producentów gęsiny. Rośnie też eksport i konsumpcja
Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Podczas spotkań przedstawiciele największego w regionie producenta gęsiny, Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), opowiedzą o korzyściach płynących z przyzagrodowego chowu gęsi, prowadzeniu hodowli w małym i średnim gospodarstwie, przetwórstwie gęsiny oraz rolniczym handlu detalicznym. Szkolenia ruszą na początku przyszłego roku.
Hongkong największym importerem naszej gęsiny. To spore zaskoczenie
- Bydgoszczy - w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9,
- Toruniu - w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2,
- Zarzeczewie (gmina Fabianki, powiat włocławski) - w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Nizinna 9.
Uczestnik może zapisać się na szkolenia odbywające się jednej z podanych miejscowości.
Nabór wniosków dla zainteresowanych udziałem w szkoleniach trwa do 29 listopada. Regulamin, wniosek i szczegółowe informacje tutaj.
Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w regionie kujawsko-pomorskim wynosi 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.
"W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Gdy rozpoczynaliśmy naszą akcję, w Polsce zjadano rocznie średnio 17 gramów gęsiego mięsa, obecnie jest to dwadzieścia razy więcej" - czytamy w komunikacie UMWKP.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych