Na prestiżowych targach w Chinach promowali polski drób

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-10-2017,11:10 Aktualizacja: 04-10-2017,11:28
A A A

Podczas trzeciej edycji Międzynarodowej Wystawy Żywności, Mięsa i Produktów Rybnych w chińskim Kantonie nie zabrakło stoiska kampanii promocyjno-informacyjnej "Europejski drób-w jakości siła" - organizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa.

Akcja promuje drób wyprodukowany w systemie jakości QAFP m.in. na rynku chińskim. Odwiedzający te prestiżowe targi mogli więc poznać walory polskiego i europejskiego mięsa oraz dowiedzieć się o jego wysokiej jakości i bezpieczeństwie.

drób, eksport drobiu, cena drobiu, handel mięsem, zysk ze sprzedaży drobiu

Produkcja drobiu będzie rosnąć. Trzeba szukać nowych rynków zbytu

Na europejskich i światowych rynkach rośnie popyt na drób. Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów tego mięsa. Większość sprzedaży trafia do UE, ale hodowcy rozwijają też sprzedaż na rynki afrykańskie i...

- Targi były znakomitą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, a stoisko naszej kampanii cieszyło się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających. Chiny od dawna są bardzo ważnym partnerem w kontekście rozwoju polskiej branży drobiarskiej, dlatego stale dążymy do zacieśniania relacji - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

- Należy podkreślić, że istotnym punktem wyjazdu do Chin był udział szerokiego grona polskich producentów i eksporterów drobiu, którzy wspólnie z nami mieli możliwość spotkania ze ścisłym kierownictwem władz chińskich, odpowiedzialnych za dopuszczenie rodzimych zakładów  do eksportu na rynek Państwa Środka - dodaje.

Kluczowym punktem imprezy było seminarium dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności importowanej do tego wielkiego azjatyckiego kraju. Szef KRD-IG omówił tematykę związaną z branżą drobiarską w Polsce i Unii Europejskiej oraz produkcją europejskiego drobiu zgodnie z wymaganiami obowiązujących systemów jakości.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA