Drób
RSS-
19-11-2017,12:00
Puch z gęsi podbija wiele krajów. Nie ma takiego drugiego na świecie
Polski puch jest śnieżno-biały, lżejszy niż inne i zapewnia lepszą izolację termiczną, a poza tym jest skubany ręcznie, co także wpływa na jego nadzwyczajne właściwości. Zdaniem Japończyków nie ma takiego drugiego na świecie. -
09-11-2017,13:15
Phil Hogan wspiera branżę drobiarską
W Rijadzie toczą się rozmowy na temat perspektyw współpracy handlowej i eksportu europejskiego drobiu na rynki krajów arabskich. -
08-11-2017,13:25
Mniejsza produkcja gęsiny, ceny w górę
Spadek produkcji gęsiny znalazł swoje odzwierciedlenie w cenach. Z danych MRiRW wynika, że w br. producenci gęsiny uzyskiwali wyższe ceny niż przed rokiem. -
08-11-2017,11:10
Ceny jaj zrównały się z cenami mięsa drobiowego
Nie jest wykluczone, że w ciągu najbliższych dwóch, trzech tygodni dojdzie do sytuacji kiedy to jaja będą droższe od mięsa. -
07-11-2017,15:30
Gęsina wizytówką regionu. Roczna produkcja to 1,5 tys. ton
Produkcja w województwie kujawsko-pomorskim stanowi 12 proc. produkcji krajowej, a wzrost produkcji mięsnej w tej dziedzinie to blisko 40 proc. rok do roku. -
07-11-2017,11:10
Drób to polska specjalność. W Europie nie mamy sobie równych
Rosnąca konsumpcja napędza rozwój polskiego sektora drobiarskiego. W 2016 roku Polska osiągnęła blisko 10-proc. wzrost w produkcji drobiu przy wzroście europejskim ok. 4 proc.