Drób
RSS-
26-09-2017,9:05
Produkcja drobiu będzie rosnąć. Trzeba szukać nowych rynków zbytu
Od trzech lat Polska jest liderem w produkcji drobiu w Europie. Przesądza o tym między innymi wysoka jakość i efektywność produkcji, atrakcyjna cena oraz rosnące zapotrzebowanie na tanie i zdrowe źródło białka zwierzęcego. -
22-09-2017,9:00
Eksporterzy jaj mają spore problemy. Sprzedaż najniższa od 4 lat
Na gorszy wynik sprzedaży zagranicznej jaj z pewnością wpłynęła redukcja zamówień jaj w skorupkach przez partnerów z Włoch (ponad 16 tys. ton, -80 proc. r/r). Mniejsze zamówienia realizowano również do Niemiec, Czech, Litwy, Rumunii i Słowacji. -
21-09-2017,14:00
Grypa ptaków wciąż groźna. Jesień sprzyja nowym zakażeniom
Drób w miarę możliwości powinien być utrzymywany w zamkniętych obiektach lub wolierach bez dostępu do oczek wodnych. Wirus ptasiej grypy wciąż jest wykrywany w zachodniej Europie i w każdej chwili może ponownie trafić do Polski. -
21-09-2017,7:45
Ukraiński gigant przejmuje polski drób
Prawdopodobnie nowy właściciel zakładów zajmie się produkcją od pola do stołu - ma zboża, a więc także pasze, hodowlę drobiu i przetwórstwo oraz franczyzowe placówki handlowe. -
20-09-2017,14:30
Drób jest w cenie. Producenci odrabiają straty
Ceny skupu brojlerów sięgają 3,5-3,7 złotych za kilogram. Są one lepiej wyceniane na wolnym rynku niż w dużych zakładach skupujących. Oznacza to, że kurczaki są nadal towarem poszukiwanym i popyt na nie rośnie. -
18-09-2017,11:45
Produkcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty
Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 r. wzrośnie zaledwie o 1,7 proc. do 14,63 mln ton, co jest wynikiem znacznego zmniejszenia liczby wstawień kurcząt brojlerów na przełomie lat 2016 i 2017 w związku z epidemią grypy ptaków.