Drób
RSS-
04-04-2018,12:20
Drobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Dzięki najnowocześniejszym technologiom stosowanym przez producentów, duże fermy - w przeliczeniu na ptaka - produkują mniej obornika, ścieków oraz zużywają mniej wody niż w przypadku chowu tradycyjnego. -
31-03-2018,13:00
Jaja wcale nie sprzedają się najlepiej w okresie świąt wielkanocnych
W Polsce dominuje konserwatywne podejście do rynku jaj. Najbardziej poszukiwane oraz najchętniej kupowane są kurze w możliwie najniższej cenie, a to preferuje jaja z chowu klatkowego. -
28-03-2018,14:45
Które jaja są najlepsze? Sprawdź, zanim kupisz
Przy zakupie jaj na wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. -
23-03-2018,12:05
Drób jest bezpieczny, czyli zamieszanie po raporcie o antybiotykach
Drobiarze apelują o niezwykłą delikatność i ostrożność w odnoszeniu się do kwestii bezpieczeństwa polskiej żywności, gdyż nieopatrzne tezy czy wypowiedzi szkodzą całej polskiej gospodarce żywnościowej. -
21-03-2018,8:55
Drobiarze zwierają szyki. W jedności siła
Członkami Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Ogólnopolskiego Związku Producentów Drobiu "Poldrób", które zawiązały partnerstwo strategiczne, są największe krajowe firmy wszystkich sektorów drobiarskich i drobni hodowcy. -
15-03-2018,14:50
Chów klatkowy kur w Polsce niedługo może przejść do historii
Od stycznia deklarację rezygnacji z jaj klatkowych złożyły m.in. sieci handlowe Arhelan, Topaz, Żabka, Fresh Market, Eurocash, restauracje i kawiarnie duty free Grupy Baltona, oraz globalni producenci żywności: Kraft Heinz, Unilever oraz Lantmännen.