Majonezy bez jaj klatkowych. Kolejne firmy zapowiadają zmiany

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-07-2018,11:00 Aktualizacja: 09-07-2018,11:42
A A A

Kolejne branże decydują się na rezygnację z używania jaj pochodzących z chowu klatkowego. Najwięksi producenci majonezu w Polsce dołączają do tej zmiany, odpowiadając na coraz większą świadomość konsumentów zwracających uwagę na pochodzenie produktów, które kupują.

W ostatnich tygodniach do grupy firm rezygnujących z jaj "trójek" dołączyli najwięksi producenci majonezów w Polsce: Develey, Kielecki, Fanex, Białuty oraz Ocetix - informuje Fundacja Alberta Schweitzera.

Obok wyraźnie większego zainteresowania konsumentów pochodzeniem produktów, które kupują, firmy swoją decyzję motywują również troską o dobrostan zwierząt hodowlanych.

chów klatkowy, jaja trójki, jaja z chowu klatkowego, kury nioski

Wielcy gracze na rynkach odchodzą od jaj z chowu klatkowego

Już ponad 60 firm w Polsce zrezygnowało z tzw. jajek "trójek". W najbliższym czasie podobne działania zainicjują w światowej skali kolejni duzi gracze na rynku spożywczym: Vapiano, Carrefour oraz McCain. W przypadku sieci...

"To świetna wiadomość dla kur niosek, bo w tej chwili w Polsce 89 proc. jaj pochodzi od kur zamkniętych przez całe swoje życie w ciasnych klatkach" - czytamy w komunikacie fundacji.

- Kierownictwo Wytwórczej Spółdzielni Pracy Społem, mając na uwadze zarówno dobro i bezpieczeństwo klientów, jak również dobrostan zwierząt, zdecydowało się na wycofanie z produkcji jaj z chowu klatkowego oraz wszelkich składników i komponentów pochodzących z tej klasy jaj. Zmiana ta będzie wdrażana stopniowo, zakładając zakończenie całego procesu do końca 2025 roku - podkreśla Zbigniew Mojecki, zastępca prezesa ds. handlowych WSP Społem w Kielcach (producenta Majonezu Kieleckiego).

Jak mówi Karolina Skowron, dyrektorka corporate relations z Fundacji Alberta Schweitzera, firmy składające deklaracje rezygnacji ze stosowania czy sprzedawania jaj klatkowych, mają realny wpływ na los zwierząt hodowlanych.

chów kur, produkcja jaj, Chów klatkowy, kury nioski, drób, jaja z chowu klatkowego

Nie używajcie jaj z chowu klatkowego. Organizacje walczą z koncernami

55 organizacji broniących praw zwierząt zrzeszonych w ramach międzynarodowej koalicji, żąda od Starbucks rezygnacji z używania jaj z chowu klatkowego w światowej sieci w ponad 27 tys. miejscach. Kampania wystartowała w Pradze przed jedną z kawiarni...
- W Polsce rocznie niemal 40 milionów kur niosek żyje w klatkach. Zwierzęta te nigdy nie widzą światła dziennego, żyją w ciasnocie uniemożliwiającej rozprostowanie skrzydeł, są eksploatowane do granic możliwości i w konsekwencji wysyłane na rzeź. Dzięki rezygnacji biznesu z jaj pochodzących z tego najokrutniejszego typu chowu niosek, ich los może się zmienić. Dlatego cieszymy się z deklaracji każdej firmy - zaznacza Skowron.     

Do tej pory, w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów oraz w wyniku rozmów z przedstawicielami koalicji Open Wing Alliance, do której w Polsce należą Fundacja Alberta Schweitzera oraz Stowarzyszenie Otwarte Klatki, zobowiązanie rezygnacji z jaj klatkowych podpisali:

Sieci handlowe: Aldi, Arhelan, Auchan, Biedronka, Carrefour, Chata Polska, frisco.pl, Grupa Eurocash (abc, Delikatesy Centrum, Gama, Lewiatan, Euro Sklep, Groszek), Intermarche, Kaufland, Lagardere Travel Retail, Lidl, Makro, Mila, Netto, Piotr i Paweł, Polomarket, Tesco, Topaz, Żabka

jaja konsumpcyjne, drób, antybiotyk, główny lekarz weterynarii

Jaja z tym kodem zawierają niedozwoloną dawkę antybiotyku

Główny lekarz weterynarii 15 czerwca podał do publicznej wiadomości komunikat w sprawie przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości antybiotyku-kokcydiostatyku o nazwie lazalocyd w jajach konsumpcyjnych klasy A. Konsumenci...
Gastronomia: Blikle, Burger King, Compass Group/Eurest, Costa Coffee, Da Grasso, Etno Cafe, Galeria Wypieków Lubaszka, Gorąco Polecam, Grupa Baltona, Lukullus, Manekin, McDonald’s, North Fish, Opti Diet, Piekarnia Grzybki, Piekarnia Oskroba, Piekarnie Cukiernie Putka, Pizza Dominium, Pizzeria Da Grasso, Restauracja Krawczyk, Sfinks, Sodexo, SPC, Starbucks, Subway, Telepizza, Vapiano  

Producenci żywności: Bahlsen, Białuty, Czanieckie Makarony, Dan Cake, Danone, Develey, Fanex, Ferrero, Food Garden,  Frosta, Grycan, Iglotex, Jawo, Kraft Heinz, Kuhne, Lantmannen, Lubella, Majonez Kielecki, Mars, McCain, Mieszko, Mondelez, Nestle, Ocetix, Unilever, Wedel

Hotele: Accor Hotels, Hilton Worldwide, Inter Continental Hotels Group, Louvre Hotels Group

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA