Drób
RSS-
18-04-2019,12:30
W mięsie drobiowym z Polski znów wykryto salmonellę
- Czeskie służby weterynaryjne są wyczulone na przesyłki mięsa drobiowego z Polski, po tym jak w partiach przysyłanych z tego kraju znaleziono bakterie salmonelli - mówi Petr Vorliczek, szef Państwowego Zarządu Weterynaryjnego. -
18-04-2019,8:10
Coraz mniej kur niosek hodowanych jest w systemie klatkowym
Od 2014 roku do stycznia 2019 roku zauważalny jest bardzo znaczny wzrost liczby kur niosek hodowanych w systemie ekologicznym (o 284 proc.), wolnowybiegowym (96 proc.) i ściółkowym (42 proc.). -
17-04-2019,11:25
Warto jeść jaja. Dla organizmu to produkt bliski ideału
Polska jest w ścisłej czołówce największych producentów jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej. Produkujemy rocznie nieco ponad 9 miliardów jaj kurzych, a spekuluje się, że wytwórczość może sięgać nawet 13 miliardów. -
16-04-2019,11:25
Polacy słabo czytają kody na jajach
Pierwsza cyfra oznaczenia informuje o sposobie hodowli kur. Jaja dzielą się więc na zniesione przez kury chowanej w warunkach ekologicznych (kod 0), na wolnym wybiegu (1), na ściółce (2) oraz w klatce (3). -
13-04-2019,19:35
Jaja na Wielkanoc będą wyjątkowo tanie. Wszystkiemu winna nadpodaż
W 2019 roku kur znoszących jaja będzie w naszym kraju więcej niż kiedykolwiek wcześniej. Na pewno pobijemy historyczny rekord. -
12-04-2019,8:05
Salmonella w drobiu z Polski. Część mięsa zjedzono
Czeskie służby weterynaryjne podkreślają, że przy dostatecznej obróbce cieplnej mięsa i przestrzeganiu podstawowych zasad higieny ryzyko zarażenia konsumentów salmonellą jest minimalne.