Drób
RSS-
20-05-2019,12:00
Pałeczki bakterii salmonella ponownie wykryte na skorupkach jaj
Pałeczki Salmonella Enteritidis zostały wykryte na powierzchni skorupek jaj pochodzącej z kolejnej partii. Tym razem zostały one wyprodukowane w woj. mazowieckim. -
19-05-2019,13:00
Dyskusje nic nie pomagają. A konkurencja na rynku jaj rośnie
Ostatnie informacje dotyczące światowego handlu jajami potwierdziły nowy układ sił. Z pierwszej trójki największych globalnych eksporterów jaj i produktów pochodnych wypadły USA, a ich miejsce zajęła właśnie Ukraina. -
14-05-2019,12:30
Produkcja drobiu ma bić kolejne rekordy
W Unii Europejskiej liczba ferm wielkotowarowych stanowi tylko około jeden procent ogółu ferm drobiowych. Ta niewielka grupa gospodarstw odpowiada jednak za około 90 procent produkcji tego gatunku mięsa. -
09-05-2019,13:35
Eksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje
Według szacunków IERiGŻ produkcja mięsa drobiowego w 2018 roku wzrosła o 5–6 proc., a eksport o 12 proc. Oznacza to wielkość produkcji na poziomie ok. 2 950 tys. ton i sprzedaż w wysokości 1 295 tys. ton. -
02-05-2019,15:30
Pałeczki bakterii Salmonella na skorupkach jaj
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakterie stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek; chodzi o produkt firmy “Jaja Wojciechowicz". -
18-04-2019,14:10
Jak rozszyfrować kody na skorupkach jaj?
Data minimalnej trwałości jaja ustalana jest na nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia. Jaja mogą być określone klasą A lub też klasą B. Tylko jaja klasy A mogą być sprzedawane konsumentom.