Drób
RSS-
02-03-2019,9:30
Krajowa Rada Drobiarstwa: polski drób jest bezpieczny
Polski system kontroli jest zgodny ze standardami Unii Europejskiej i zapewnia konsumentom bezpieczeństwo - oceniła w oświadczeniu dla PAP Krajowa Rada Drobiarstwa -
01-03-2019,8:10
Czesi znów wykryli salmonellę w polskim mięsie. Teraz w drobiu
Informacja o nowym przypadku odkrycia pałeczek salmonelli w mięsie z Polski pojawiła się, gdy Komisja Europejska po raz kolejny zaapelowała do władz czeskich, by zaprzestały systematycznych kontroli polskiej żywności. -
22-02-2019,8:45
Ukraińskie inwestycje zagrożeniem dla naszych producentów jaj
Plany inwestycyjne ukraińskiego Ovostaru dotyczące Łotwy zakładają stworzenie kompleksu, którego finalnie potencjał produkcyjny wyniósłby sześć milionów towarowych kur niosek. Inwestycja powinna ruszyć w najbliższych miesiącach. -
19-02-2019,15:15
Drób produkowany w Polsce jest zdrowy. Konsumenci muszą o tym wiedzieć
Drób w Polsce znaniem konsumentów jest produkowany z zastosowaniem antybiotyków czy hormonów. Nie zgadza się z tym Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa. Jego zdaniem takie informacje biorą się z niewiedzy. -
18-02-2019,17:55
Branża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
W ostatnich 10 latach produkcja drobiu w kraju poszła w górę o 108 proc. - z 1,1 mln ton w 2007 roku do 2,3 mln ton w 2017 roku. Polska jest największym wytwórcą w UE i czwartym eksporterem na świecie - po Brazylii, USA i Holandii. -
13-02-2019,13:55
Produkcja kurcząt przekroczyła kolejną granicę. Następny rekord pobity
Z najnowszych danych wynika, że tylko w październiku uboje kurcząt w naszym kraju zwiększyły się aż o 31 proc. do 224 tys. t, wobec wzrostu o 12,7 proc. we wrześniu. Jest to rekord w skali miesiąca.