Na hodowli gęsi można dorobić. Pogłowie idzie w górę
Gęsi nie są obecnie częstym widokiem w gospodarstwach, ale ci, którzy prowadzą ich hodowlę, twierdzą, że warto to robić. I przekonują, że rodzina może w ten sposób dorobić.
Gęsina to mięso szczególnie promowane jesienią na Kujawach i Pomorzu. "Gazeta Pomorska" sprawdziła ile gęsi i jakim kosztem hoduje się w tym regionie? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z grudnia 2018 roku, w regionie było blisko 85 tysięcy sztuk.
Polski drób na czarnej liście
To o ponad 50 tys. więcej rok do roku, ale mniej od pogłowia z grudnia 2016 roku, kiedy naliczono 1 052 64 sztuk. W kraju najwięcej gęsi hodują mieszkańcy (gospodarstwa indywidualne i duże fermy) w województwie mazowieckim (602,7 tys. sztuk) i łódzkim (171,6 tys. sztuk). Pogłowie gęsi w Polsce w ostatnich latach rośnie - z 858 982 sztuk w grudniu 2016 r. do 1 026 531 sztuk dwa lata później.
W listopadzie gęsina jest mocno promowana we wspomnianym woj. kujawsko-pomorskim. W dniach 9-10 listopada w Przysieku pod Toruniem odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Święto gęsi będzie też w Minikowie oraz Rypinie.
W serwisie czasnagesine.pl opracowano kalkulację - ekonomiczną efektywność chowu gęsi. Przykład wyliczenia opłacalności odchowu i tuczu przygotowano dla 50 sztuk.
Według zgromadzonych danych łączny koszt żywienia paszą treściwą (30,5 kg) wyniesie 22,15 zł. Inne koszty, jak m.in. woda, słoma, zakup piskląt, nośniki energii czy robocizna to 16,30 zł. W sumie koszt wychowu jednej sztuki wynosi 38,45 zł, a przychód ze sprzedaży gęsi - według autorów opracowania - wynosi średnio 77,50 zł.
źródło: "Gazeta Pomorska"
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych