Żywiec wołowy w UE drożeje. A w Polsce?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-11-2020,9:20 Aktualizacja: 17-11-2020,9:21
A A A
Ceny zakupu żywca wołowego w ostatnim tygodniu października w Unii Europejskiej nieznacznie wzrosły. Z kolei bydło w Polsce było skupowane średnio o 1 gr za kg taniej niż przed tygodniem.  
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 26 października 1 listopada bieżącego roku krajowi dostawcy za żywiec wołowy uzyskiwali przeciętnie 6,23 zł za kg. 
 
Cena ta była o 1 gr niższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 1,5% niższa niż na przełomie września i października, ale o 4% wyższa niż przed rokiem. 
 
wołowina, mięso wołowe, bydło mięsne, opas, spożycie wołowiny,Brazylia, eksport

Brazylijska wołowina cieszy się coraz większą popularnością

Pandemia koronawirusa nie wpłynęła na osłabienie brazylijskiej branży mięsa wołowego. Według wstępnych analiz eksport wołowiny w tym roku może pobić rekord i osiągnąć wartość 8 mld dolarów.    Kryzys związany z Covid-19 nie wpłynął...
 
W krajach unijnych od trzeciej dekady września utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego. 
 
Pod koniec października średnio w Unii Europejskiej cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 354,28 euro za 100 kg, czyli około 1582,73 zł.
 
Było to o 0,2% więcej niż tydzień wcześniej i o około 1% więcej niż przed miesiącem, a także o 3% mniej niż przed rokiem. 
 
Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 298,51 euro za 100 kg, czyli około 1333,58 zł. Było to o 16% mniej niż średnio płacono w Unii Europejskiej. 
 
W ostatnim tygodniu października za kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio uzyskiwano 13,14 zł za kg.
 
Cena ta była o 5 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej i o 2 gr za kg niższa niż przed miesiącem. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż przed rokiem.
 

Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA