Stres u krów zwiększa liczbę przypadków mastitis

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-05-2018,10:30 Aktualizacja: 10-05-2018,10:04
A A A
Leczenie mastitis nie jest łatwym zadaniem dlatego warto ograniczyć liczbę przypadków tej choroby. Można to zrobić zapewniając zwierzętom spokój i zmniejszając do minimum występowanie sytuacji stresowych. 
 
Ograniczenie stresu jest szczególnie ważne zwłaszcza przed i w czasie doju, ponieważ zdenerwowane sztuki nie oddają całego mleka, co zwiększa ryzyko wystąpienia mastitis
 
Krowy nie powinny być na siłę wpędzane do hali udojowej, a cała procedura doju powinna być przeprowadzana w spokoju, tak aby czynność ta kojarzyła się zwierzętom z czymś przyjemnym - mówił lek. wet. Nico Vreeburg z Holandii.
 
produkty mleczarskie, omp, masło, sery, popyt na produkty mleczarskie

Rośnie popyt na produkty mleczarskie

W 2018 roku popyt na produkty mleczarskie na rynku unijnym ma wzrosnąć o 0,9 proc. Najbardziej dynamicznie ma zwiększyć się zużycie proszków mlecznych - pełnego o 2,9 proc., a odtłuszczonego o 2,6 proc. Zdaniem ekspertów Komisji...
Zdaniem eksperta warto jest również zadbać o odpowiednią wielkość poczekalni. Jeżeli jest ona zbyt mała zwierzęta stoją w dużym ścisku, co wywołuje u nich stres. Natomiast jeśli mają zbyt dużo miejsca wówczas sztuki dominujące przechodzą na początek grupy i walczą między sobą. 
 
Odległość kojców, w których przebywają krowy oraz szerokość przepędów powinny umożliwić jak najszybsze przejście zwierząt z obory do poczekalni. Warto również wpuszczać tam kolejną grupę krów w momencie, gdy poprzednia kończy dój. 
 
Skraca to czas oczekiwania na wejście do hali, a tym samym ogranicza ich stres. Ponadto hala udojowa powinna być tak skonstruowana, aby panowała w niej możliwie jak największa cisza. Tak więc pompy próżniowe należy montować w oddzielnym pomieszczeniu. 
 
- Krowy największą wydajność mleka uzyskują od 4 do 9 laktacji. Aby zwiększyć ich czas użytkowania oprócz zmniejszenia stresu należy zapewnić im nieograniczony dostęp do paszy, wody, światła, powietrza, przestrzeni oraz miejsca do odpoczynku - podkreślił Nico Vreeburg.
 
opas bydła, rasy mięsne, Norbert Sieczka, QMP

Skupuje młodzież i ją opasa

Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg.   Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice Kolonia z woj. wielkopolskiego prowadzi gospodarstwo...
W celu zwiększenia odporności krów i zmniejszenia ich wrażliwość na choroby należy utrzymywać je w odpowiedniej kondycji, kontrolować warunki środowiskowe oraz zapewnić wygodne miejsce do odpoczynku, podczas którego zwierzęta przeżuwają i odciążają nogi i racice. 
 
Należy również chronić je przed chorobami metabolicznymi podając im smakowite pasze dobrej jakości. Sztuki z podkliniczną ketozą są o 50 proc. bardzie narażone na mastitis niż osobniki zdrowe. 
 
- Liczne badania wskazują, że krowy, które chętnie jedzą w dniu wycielenia mają dobry apetyt w całym okresie laktacji, a ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych jest mniejsze - mówił Vreeburg.
 
Jak podkreślił lek. wet. w ciągu roku w Wielkiej Brytanii u około 60 proc. krów dochodzi do zapalenia wymienia, a w Holandii odsetek ten wynosi 26 proc. Zwrócił również uwagę, że wraz ze wzrostem liczby komórek somatycznych (LKS) w mleku zmniejsza się dzienna produkcja tego surowca. 
 
- Jeżeli krowa daje mleko, w którym LKS wynosi 100 tys. w 1 ml, to dziennie produkcja spada o 0,7 kg. W przypadku gdy lks wynosi 200 tys. i 400 tys. dzienna wydajność obniża się odpowiednio o 1,4 i 2,1 kg mleka - mówił Nico Vreeburg.
 
Chcesz dowiedzieć się więcej jak zabezpieczyć krowy przed mastitis czytaj Hoduj z Głową Bydło. Zaprenumeruj
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA