Rośnie popyt na produkty mleczarskie
W 2018 roku popyt na produkty mleczarskie na rynku unijnym ma wzrosnąć o 0,9 proc. Najbardziej dynamicznie ma zwiększyć się zużycie proszków mlecznych - pełnego o 2,9 proc., a odtłuszczonego o 2,6 proc.
Zdaniem ekspertów Komisji Europejskiej w górę ma również pójść spożycie masła (o 1,9 proc.) oraz serów (o 1,2 proc.). Jedynie w przypadku produktów płynnych przewidywany jest 0,5-proc. spadek konsumpcji - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Polski sektor mleka coraz silniejszy
W bieżącym roku ma wzrosnąć ponadto o 4 proc. eksport produktów mleczarskich z UE. Znawcy runku podkreślają, że w 2017 r. wzrósł o 10 proc. i w konsekwencji Wspólnota stała się największym eksporterem produktów mleczarskich na świecie z udziałem na poziomie 34 proc.
Podobnie jak przed rokiem, jednym z tematów najbardziej zajmujących uwagę ekspertów będzie sytuacja na rynku OMP. Według prognoz KE, w br. jego produkcja w Unii ma zwiększyć o 3 proc. do 1,56 mln t.
Specjaliści założyli dwa scenariusze kształtowania się sprzedaży zapasów interwencyjnych. W pierwszym, przy wzroście produkcji na powyższym poziomie, wzroście eksportu o 5 proc., zużycia na rynku wewnętrznym o 3 proc. oraz zwiększeniu poziomu zapasów prywatnych z 75 do 85 tys. t, z zapasów interwencyjnych powinno zostać sprzedane 80 tys. t OMP.
W drugim, w którym zakładany eksport byłby o 4 proc. mniejszy niż w 2017 r., a produkcja wzrosłaby w takim samym stopniu jak w scenariuszu pierwszym, rezerwy prywatne mają pójść w górę do 100 tys. t. W tym przypadku z zapasów interwencyjnych sprzedaż mogłaby sięgnąć tylko ok. 30 tys. t.
Analitycy zaznaczają, że są to wyłącznie założenia robocze, a ostateczna sprzedaż będzie zależała od rzeczywistego kształtowania się produkcji i eksportu OMP.