Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny masła i pełnego mleka w proszku w trzecim tygodniu maja wzrosły. Natomiast sery i odtłuszczone mleko w proszku potaniało.
Ceny masła i pełnego mleka w proszku w trzecim tygodniu maja wzrosły. Z kolei notowania serów i odtłuszczonego mleka w proszku spadły.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 18-24 maja 2020 r. masło w blokach zakłady zbywały po 12,16 złotych za kilogram.
Cena ta była o 1 grosz za kg wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 6% niższa niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane podrożało o 3% do wartości 14,58 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej.
Żywiec wołowy w skupie w połowie maja podrożał o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Jednocześnie jego cena była o 6% niższa niż w analogicznym okresie 2019 r. Cena zakupu żywca wołowego w Polsce w dniach 11-17 maj w...
W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 28%, a masło konfekcjonowane o 21%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu maja płacono 8,70 zł za kg. Było to o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% więcej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,72 zł za kg i była o 0,5% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o ponad 2% niższa niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku było droższe niż przed rokiem o 7%, a cena pełnego mleka w proszku kształtowała się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego.
W omawianym okresie krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali średnio 13,33 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej i o 3% niższa niż przed miesiącem.
Ser Gouda potaniał o 2% do wartości 13,37 zł za kg. Jego cena była o 4% niższa niż miesiąc wcześniej.
W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 6,5%, a ser Gouda podrożał o 4%.