Shredlage może podnieść wydajność mleczną krów
Krowy karmione kiszonką z kukurydzy zebraną w technologii Shredlage mogą produkować więcej mleka. Dzienny wzrost wydajności w gospodarstwie Fortune w Cieszymowie wyniósł 2 litry od sztuki.
- Shredlage jest stosowana w coraz większej liczbie gospodarstw mlecznych, ale także mięsnych w całej Europie - mówił Andrzej Kulczyński, Product Manager ds. Maszyn Żniwnych z firmy Claas Polska, podczas zorganizowanej przez jego firmę 18 sierpnia zdalnej konferencji prasowej na temat wzrostu produkcji mleka dzięki wykorzystaniu tej technologii.
Shredlage jest to to technologia przygotowywania kiszonki z kukurydzy. Dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii wykupionej przez firmę Claas, rośliny podczas zbioru są cięte na długie cząstki od 26 do 30 milimetrów. Tym samym kiszonka z kukurydzy przejmuje częściowo rolę paszy strukturalnej.
- Shredlage jest to to technologia przygotowywania kiszonki z kukurydzy
- Kukurydza na kiszonkę zbierana w technologii Shredlage jest cięta na cząstki o długości 26-30 mm
- Krowy żywione kiszonką Shredlage jedzą więcej TMR-u
- Wydajność mleczna krów żywionych kiszonką Shredlage może być wyższa
- Kiszonka Shredlage umożliwia wycofanie słomy z TMR-u
Kiszonka z kukurydzy Shredlage. Dlaczego się opłaca?
Kukurydza jest dobrze rozdrobniona
Kukurydza zbierana w tej technologii jest także intensywnie rozgniatana i rozcierana, zwłaszcza ziarniaki, co zwiększa jej powierzchnię, na którą oddziałują mikroorganizmy zarówno podczas procesu kiszenia, jak i w żwaczu krów.
W przypadku kukurydzy zbieranej w technologii Shredlage istotna jest sucha masa całej rośliny. Przy jej zawartości na poziomie 30% można ją ciąć na cząstki o długości 30 mm. Jeśli jest ona wyższa, wówczas jej cząstki muszą być krótsze.
Kiszonka zebrana w technologii Shredlage znacznie różni się na sitach Penn State od tej zebranej w tradycyjny sposób, czyli ciętej na cząstki o długości 8-10 mm. Na pierwszym sicie znajduje się nie 8, a 30% materiału.
- Zastanawialiśmy się, czy tak duża ilość materiału na pierwszym sicie nie spowoduje segregacji TMR-u przez krowy i w efekcie nie wywoła u nich kwasicy żwacza. Okazuje się, że TMR z tą kiszonką nie był przez nie segregowany. Krowy zjadały go w całości - mówił Piotr Skoczek z firmy Somatik.
Produkujemy więcej mleka niż rok temu
Wydajność wzrosła o 2 litry
Ferma bydła Fortune z Cieszymowa w województwie pomorskim przeprowadziła doświadczenie dotyczące żywienia bydła kiszonką z kukurydzy zebraną za pomocą technologii Shredlage. Była ona dodawana do TMR-u od początku lutego do końca maja 2020 r.
Hodowcy wykonali próbę na 4 grupach żywieniowych. Po kilkunastu tygodniach okazało się, że zmiana kiszonki spowodowała osiągnięcie produkcji w grupie wieloródek wielkości 58 kilogramów na sztukę na dzień. Wcześniej ich wydajność wynosiła około 54 kg.
Całe analizowane stado krów żywione kiszonką z kukurydzy Shredlage zwiększyło wydajność średnio o 2 litry dziennie, a pobranie s.m. dawki wzrosło w najbardziej wydajnej grupie produkcyjnej z 29,5 kg do 32 kg.
- Moim zdaniem to właśnie różnica w górnym sicie pomiędzy kiszonką konwencjonalną oraz Shredlage miała największy wpływ na wzrost wydajności krów i większe pobranie paszy. W przypadku suchej masy było to nawet 32 kg, co przekłada się na niemal 80 kg świeżej masy dawki - tłumaczył Piotr Skoczek.
Krowy nie lubią upałów. Dlaczego?
Doradca żywieniowy z firmy Somatik zapewnia jednak, że samo wprowadzenie do dawki pokarmowej kiszonki z kukurydzy Shredlage, nie spowoduje automatycznie wzrostu dziennej wydajności mlecznej w stadzie o 2 litry.
- Wiele zależy przede wszystkim jakości materiału oraz innych czynników związanych z żywieniem i organizacją na fermie. Jeśli tak jak w Cieszymowie kiszonka będzie odpowiednio przygotowana, wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie - mówił Skoczek.
Słoma zniknęła z dawki dla krów produkcyjnych
Hodowcy bydła mlecznego z Cieszymowa oprócz uzyskania wzrostu średniej dziennej wydajności krów wyeliminowali także z dawki pokarmowej mlecznic słomę.
- Słoma została wycofana z dawki i podczas czteromiesięcznego skarmiana nie była stosowana. Nie zauważyliśmy żadnych negatywnych zmian z tego powodu - mówiła Renata Gurbowicz, główna hodowczyni gospodarstwa Fortune.
Renata Gurbowicz podkreśliła, że słoma na stałe zniknie z TMR-u laktacyjnego, ale nadal będzie stosowana w dawce pokarmowej dla młodzieży oraz krów zasuszonych
Hodowczyni zapewniała również, że w tym roku w Cieszymowie 100% kukurydzy na kiszonkę zostanie zebrane właśnie w technologii Shredlage.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)