Kiszonka z kukurydzy Shredlage. Dlaczego się opłaca?
Hodowcy bydła mlecznego są coraz bardziej zainteresowani technologią Shredlage. Istnieje także coraz więcej gospodarstw, również w Polsce, które ją stosują i osiągają bardzo dobre wyniki produkcyjne.
Shredlage jest to kiszonka z kukurydzy, która została pocięta na cząstki o długości 26-30 mm. Jest ona przygotowywana za pomocą specjalnej technologii, do której patent wykupiła firma Claas.
Shredlage to koncepcja, która w Europie pojawiła się w 2016 roku. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, gdzie przyjęła się i jest z powodzeniem stosowana. Zyskuje coraz większe grono zwolenników, m.in. w Czechach, ale także w Polsce.
- Shredlage jest to kiszonka z kukurydzy pocięta na cząstki o długości 26-30 mm
- Shredlage to koncepcja, która w Europie pojawiła się w 2016 roku
- Ziarniaki w tej technologii są pokruszone podczas zbioru
- Kiszonka z kukurydzy Shredlage charakteryzuje się bardzo dobrą strukturą
- Polskie gospodarstwa mleczne stosują w żywieniu krów kiszonkę Shredlage

Mleko nieznacznie tańsze, ale jest szansa na zmianę trendu
Specjalny corncracker Shredlage
W sieczkarni kukurydza jest podbierana i cięta na cząstki o długości 26-30 mm. Następnie trafia do gniotownika tj. corncrackera Shredlage, który jest zbudowany z dwóch rolek obracających się w przeciwnych kierunkach, z czego jedna obraca się dwa razy szybciej od drugiej.
Corncracker został wyposażony w profilowane zęby. Na jednym walcu znajduje się ich 110, a na drugim 145. Walce zostały także wyposażone w przeciwbieżny spiralnym rowek. Przerwa między nimi ma wielkość 2 milimetrów. W tę wolną przestrzeń trafia pocięta kukurydza.
Ziarniaki podczas zbioru są wielokrotnie miażdżone i poddawane intensywnemu mieleniu, które redukuje je do bardzo małych fragmentów. Dzięki temu zostają one pokruszone przez co lepsze jest ich zakiszanie oraz przyswajanie przez zwierzęta. Części łodygi i liści również są gniecione i uszkadzane wskutek czego zostają one rozdarte, a ich powierzchnia jest szorstka.
Kiszonka z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage charakteryzuje się bardzo dobrą strukturą dzięki dłuższym cząstkom. Wpływa ona pozytywnie na pH żwacza, ponieważ roślina jest bardziej dostępna dla jego mikroorganizmów.

Krajowa cena masła pnie się w górę
Kukurydza Shredlage to wyższa wydajność?
Szorstkie cząstki stymulują żwacz fizycznie, dzięki czemu technologia ta umożliwia całkowite wyeliminowanie z dawki pokarmowej np. słomy. Ponadto dobrze rozdrobnione ziarniaki zapewniają wysoki udział skrobi w dawce, co może wpłynąć na mniejszą ilość pasz treściwych w TMR-rze.
Badania dotyczące wpływu kukurydzy Shredlage na wydajność mleczną karmionych nią krów już kilka lat temu przeprowadzono na uniwersytecie Wisconsin w USA.
Krowy, które otrzymywały Shredlage, lepiej przyswajały paszę, czego efektem był wzrost wydajności średnio o 1 kg dziennie.
Również polskie gospodarstwa mleczne mają już swoje doświadczenia z tą kiszonką.
Więcej informacji o kiszonce z kukurydzy w technologii Shredlage znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Bydło nr 3/2020. ZAPRENUMERUJ
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)