Rekordowa wartość eksportu polskich produktów mleczarskich
Branża mleczarska w 2021 roku odnotowała największą dynamikę wzrostu przychodów z eksportu produktów mlecznych od 2017 roku.
Polski przemysł przetwórczy na rynku mleka, począwszy od przyjęcia naszego kraju do Unii Europejskiej, pozostaje eksporterem netto.
Wartość eksportu produktów mlecznych z Polski w 2021 roku, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, wyniosła 2,6 mld euro tj. 12,0 mld zł. Była ona o 13% większa niż w 2020 r.
Wpływy z wywozu produktów mlecznych stanowiły 7% udziału w wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego.
SM Bielmlek nadal szuka właściciela
Głównym kierunkiem eksportu produktów mlecznych z Polski w ubiegłym roku były kraje UE-27. Ich udział w wartości wywozu wyniósł 66% wobec 63% przed rokiem.
Wpływy uzyskane z eksportu do krajów UE-27 wzrosły o 19% do 1,7 mld euro.
Głównymi odbiorcami produktów mlecznych były Niemcy (503 mln euro - 19% wartości), Czechy (181 mln euro - 7%), Włochy (133 mln euro - 5%) i Niderlandy (131 mln euro - 5%).
Udział krajów pozaunijnych, które nie należą do Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP), w wywozie produktów mlecznych wyniósł 29% w porównaniu do 31% uzyskanego rok wcześniej. Wpływy uzyskane z eksportu osiągnęły 753 mln euro tj. o 4% więcej niż w 2020 r.
Największy udział w eksporcie miały Wielka Brytania (5% wartości wywozu- 130 mln euro), Chiny (blisko 5% - 118 mln euro) i Algieria (4% - 103 mln euro), a także Arabia Saudyjska (2% - 50 mln euro).
Udział sprzedaży polskich artykułów mleczarskich do krajów WNP w 2021 r. wyniósł 5%. Łączna wartość eksportowanych produktów do tych państw ukształtowała się na poziomie 142 mln euro tj. o 1% wyższym niż w 2020 r. Produkty mleczne eksportowano głównie na Ukrainę (123 mln euro).
Wzrost skupu mleka był najniższy w historii
Wśród eksportowanych produktów mlecznych od lat dominują sery i twarogi (35% udział). W 2021 r. ich wartość eksportu wyniosła 924 mln euro i była o 12% większa niż w 2020 r.
Głównym kierunkiem zbytu serów i twarogów były kraje UE-27 (67% o wartości 617 mln euro).
Sery i twarogi trafiały głównie do Niemiec (98 mln euro - 11% udziału w wartości eksportu tej grupy towarowej) i Czech (95 mln euro - 10%), a także do Włoch (79 mln euro - 9%) oraz Słowacji (53 mln euro - 6%) i Rumunii (50 mln euro - 5%).
Sery i twarogi eksportowaliśmy również poza obszar celny UE. Jak informuje PFHBiPM, trafiały one m.in. na Ukrainę (97 mln euro - 11% udziału), do Wielkiej Brytanii (63 mln euro - 7%) oraz Arabii Saudyjskiej (33 mln euro - 4%).
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)