Ceny skupu bydła rzeźnego rosną od początku listopada. Jednocześnie producenci uzyskują stawki, które są wyższe od tych notowanych w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Ceny skupu żywca wołowego od początku listopada rosną. Producenci aktualnie uzyskują stawki, które są wyższe od tych notowanych w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Bydło rzeźne w pierwszym tygodniu grudnia bieżącego roku podrożało o 2% do wartości 6,39 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 3% wyższa niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat w tym okresie sprzedawano średnio po 13,65 zł za kg. Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% drożej niż miesiąc wcześniej, a także o 5% drożej niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Od początku roku do Chin trafiło 730 tys. ton wołowiny pochodzącej z Argentyny. Jej wartość jest szacowana na 2250 mln dolarów. Według raportu IPCVA (Institute for the Promotion of Argentine Beef) do końca bieżącego roku Chiny...
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej według notowań z 8 grudnia po raz kolejny wzrosły. Za byki płacono średnio 7,20 zł za kg. To o 9 gr więcej niż uzyskiwali producenci na początku grudnia.
Za jałówki otrzymywali oni średnio 6,62 zł za kg, czyli o 2 gr więcej niż w notowaniach z 1 grudnia. Z kolei za krowy płacono 4,65 zł za kg. Ich cena była o 6 gr wyższa niż przed tygodniem.
Cena byków w wadze wbc wynosiła 13,10 zł za kg i w ciągu tygodnia wzrosła o 11 gr. Jałówki kosztowały 12,74 zł za kg, czyli o 2 gr więcej niż 1 grudnia, a krowy średnio kosztowały 10,24 zł za kg. Ich cena w ciągu tygodnia wzrosła o 7 gr.
Producenci 10 grudnia za byki w wadze żywej uzyskiwali średnio 6,80 zł za kg. Cena jałówek wyniosła 6,60 zł za kg, a krów 4,75 zł za kg.
W tym czasie byki w wadze wbc kosztowały średnio 12,35 zł za kg, jałówki 12,55 zł za kg, a krowy 10,58 zł za kg.