Producenci żywca wołowego mogą być zadowoleni?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-12-2020,11:30 Aktualizacja: 15-12-2020,10:02
A A A
Ceny skupu żywca wołowego od początku listopada rosną. Producenci aktualnie uzyskują stawki, które są wyższe od tych notowanych w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Bydło rzeźne w pierwszym tygodniu grudnia bieżącego roku podrożało o 2% do wartości 6,39 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 3% wyższa niż przed rokiem. 
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat w tym okresie sprzedawano średnio po 13,65 zł za kg. Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% drożej niż miesiąc wcześniej, a także o 5% drożej niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
import wołowiny do Chin, mięso wołowe z Argentyny, wołowina,

Chiny importują rekordową ilość wołowiny

Od początku roku do Chin trafiło 730 tys. ton wołowiny pochodzącej z Argentyny. Jej wartość jest szacowana na 2250 mln dolarów.    Według raportu IPCVA (Institute for the Promotion of Argentine Beef) do końca bieżącego roku Chiny...
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej według notowań z 8 grudnia po raz kolejny wzrosły. Za byki płacono średnio 7,20 zł za kg. To o 9 gr więcej niż uzyskiwali producenci na początku grudnia.
 
Za jałówki otrzymywali oni średnio 6,62 zł za kg, czyli o 2 gr więcej niż w notowaniach z 1 grudnia. Z kolei za krowy płacono 4,65 zł za kg. Ich cena była o 6 gr wyższa niż przed tygodniem. 
 
Cena byków w wadze wbc wynosiła 13,10 zł za kg i w ciągu tygodnia wzrosła o 11 gr. Jałówki kosztowały 12,74 zł za kg, czyli o 2 gr więcej niż 1 grudnia, a krowy średnio kosztowały 10,24 zł za kg. Ich cena w ciągu tygodnia wzrosła o 7 gr.
 
Producenci 10 grudnia za byki w wadze żywej uzyskiwali średnio 6,80 zł za kg. Cena jałówek wyniosła 6,60 zł za kg, a krów 4,75 zł za kg. 
 
W tym czasie byki w wadze wbc kosztowały średnio 12,35 zł za kg, jałówki 12,55 zł za kg, a krowy 10,58 zł za kg.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA