Producenci wołowiny mogą się cieszyć. Stawki idą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-09-2016,13:45 Aktualizacja: 02-09-2016,14:35
A A A

Ministerstwo rolnictwa podaje, że średnia cena skupu bydła rzeźnego w wadze żywej w pierwszych trzech tygodniach sierpnia wyniosła 6,07 zł za kilogram i była o 2,2 proc. wyższa niż w lipcu.

Eksperci monitorujący w resorcie ceny dodają, że w ostatnich trzech latach stawki w obu miesiącach były identyczne. Najbardziej wzrosły ceny krów przeznaczonych na ubój - o 3 proc. do 4,69 zł/kg - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

limousine, bydło mięsne, opasy, buhaje

Bydło mięsne w dobrej cenie

Hodowcy bydła mięsnego są w dobrej sytuacji - informuje TVP 1. Plantacje kukurydzy mają się dobrze, a więc zaplecze paszowe pozostaje zabezpieczone, a ceny w skupie po chwilowych spadkach w lipcu teraz są na wysokim poziomie. Zakłady mięsne oferują...

Mięso jałówek podrożało o 0,9 proc. do 6,26 zł/kg. Nieznacznie wzrosły też ceny byków w wieku 12-24 miesięcy (0,4 proc. do 6,93 zł/kg) oraz byków starszych (0,1 proc. do 6,87 zł/kg). Spadły natomiast ceny była w wieku 8-12 miesięcy (3,8 proc. do 6,74 zł/kg).

W pierwszych trzech tygodniach sierpnia - w porównaniu z ubiegłym rokiem - przeciętne ceny skupu bydła rzeźnego w Polsce poszły w górę o 4,6 proc., a najbardziej podrożały krowy - o 5,5 proc.

Podwyżki cen są pozytywnym sygnałem dla producentów, gdyż jeszcze w pierwszym półroczu br. średnia stawka skupu bydła rzeźnego wynosiła 6,06 zł/kg (w wadze żywej) i była o 4 proc. niższa od ubiegłorocznej. Spadki dotyczyły przede wszystkim krów i jałówek przeznaczonych na ubój.
wołowina, bydło mięsne, eksport wołowiny, żywiec wołowy

Wołowina z Polski zdobywa kolejne rynki. Ceny bydła mogą pójść w górę

Zakłady mięsne z Polski mogą eksportować do Arabii Saudyjskiej nie tylko tusze wołowe ale także przetwory na bazie tego mięsa - informuje TVP 1.  To kolejny rynek, który w ostatnim czasie otworzył się na polską wołowinę. Kilka tygodni...

Niższe ceny wynikały przede wszystkim z większego uboju zwierząt. Według danych GUS (za MRiRW) w pierwszym półroczu br. w skali roku uboje przemysłowe bydła w przeliczeniu na wagę żywą zwiększyły się o 11,2 proc. do 498,6 tys. ton. Dynamika wzrostu w sztukach była natomiast taka sama bowiem średnia masa ubijanych zwierząt była podobna jak przed rokiem.

Wolumen eksportu bydła żywego zmniejszył się w omawianym czasie o 9,9 proc. do 8,9 tys. ton, zaś mięsa wołowego w masie produktu wzrósł o 3,1 proc. do 172,9 tys. ton.

Eksperci sugerują, że ostatnie wzrosty cen wołowiny na krajowym rynku w pewnym stopniu związane są z wyhamowaniem intensywności procesów redukcji stad krów mlecznych, gdyż opłacalność produkcji surowca zaczęła się troszkę poprawiać.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA