Polskie mleczarstwo ma potencjał, ale także swoje problemy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-09-2018,16:30 Aktualizacja: 27-09-2018,16:20
A A A

Obecna sytuacja na rynku mleka w Polsce zależy między innymi od tego, jak sprawnie będziemy poszukiwać nowych rynków zbytu. Te oraz inne tematy są dyskutowane podczas XVI Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, które odbywa się w Jachrance.

- Polska staje się istotnym graczem również w zakresie mleka i jego przetworów, odzyskuje pewną pozycję która mocno ucierpiała przy wchodzeniu do Unii Europejskiej. Teraz kiedy już nie ma kwotowania, nie ma jakiś ograniczeń sztucznych, to polskie rolnictwo znakomicie na tym rynku sobie radzi - mówił dla TVP 1 Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

Polska pod względem produkcji mleka w UE jest na piątym miejscu zaraz po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii.

mleko, ceny, produkcja mleka, koszty produkcji mleka, rolnictwo

Ardanowski: będziemy pomagać małym gospodarstwom mleczarskim

Będziemy pomagać mniejszym gospodarstwom zajmującym się produkcją mleka, bo takie też powinny funkcjonować na polskim rynku - zapewnił w środę podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. - Jestem zwolennikiem, żeby...

- Polska ikona sera. Oscypek ma wielki rynkowy potencjał. Macie pięć, sześć serów chronionych oznaczeniem geograficznym - mówił dla TVP 1 Alexander Anton z Europejskiego Stowarzyszenie Przetwórców Mleka.

Polskie produkty mleczarskie, w tym głównie sery, są chętnie kupowane nie tylko przez europejskich, ale także światowych konsumentów między innymi z Chin czy ze Stanów Zjednoczonych.

Mleczarstwo w Europie nieustannie boryka się z problemem, jakim jest zagospodarowanie nagromadzonych rezerw mleka w proszku oraz jego bieżącej produkcji.

- Mamy mleko w proszku w magazynach unijnych. Mleko jest sprzedawane. Rzecz w tym, że Komisja Europejska nie wprowadziła interwencji czyli nie dokupuje nowego mleka w proszku co powoduje, że zakłady które je produkują mają duże problemy z jego zbytem - mówił dla TVP 1 Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

gruźlica bydła, bydło mleczne, krowy mleczne, choroby zwalczane z urzędu

Gruźlica bydła w powiecie kaliskim w kolejnych dwóch gospodarstwach

Ognisko gruźlicy bydła na początku lipca wybuchło w stadzie liczącym 160 krów utrzymywanym w gospodarstwie w powiecie kaliskim w woj. wielkopolskim. Po niespełna dwóch miesiącach liczba ognisk w tym regionie kraju wzrosła do trzech....

- Europejskie i światowe mleczarstwo stoi przed bardzo poważnymi wyzwaniami związanymi właśnie z tą sytuacją kryzysową, która się zaczyna. Prawdopodobnie będziemy musieli myśleć o dość poważnej nie tylko w skali Polski, ale też europejskiej konsolidacji branży mleczarskiej - mówiła dla TVP 1 Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka oraz organizator XVI Forum Spółdzielczości Mleczarskiej.

Forum Spółdzielczości Mleczarskiej to największe spotkanie branżowego w Europie Środkowo-Wschodniej. Podczas tegorocznej edycji tego wydarzenia, które potrwa do 28 września, obecni są przedstawiciele ponad 15 narodowości, wśród których możemy wyróżnić kraje takie jak Chiny, Finlandia, Serbia, Portugalia, Irlandia czy Wielka Brytania.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA