O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
„Jak ograniczać ryzyko kwasicy żwacza u krów mlecznych?”. Pod tym tytułem odbyła się tegoroczna konferencja naukowa z cyklu Nauka – Praktyce "Krowa mleczna w pytaniach".
Konferencja odbyła się 20-21 marca w Centrum Rekrutacji AGH U2 w Krakowie.
Polska posiada 10% unijnego pogłowia krów mlecznych
Wśród zaproszonych przez gospodarza wydarzenia, prof. dra hab. Zygmunta Macieja Kowalskiego gości, znaleźli się Greg Penner i Trevor DeVries z Kanady, Robert Van Saun i Erin Horst z USA, Qendrim Zebeli z Austrii, Paweł Górka z UR w Krakowie oraz Nicholas Jonnson z Wielkiej Brytanii.
Zygmunt Maciej Kowalski w inauguracyjnym wykładzie opowiedział o kwasicy żwacza, w kontekście której wciąż mamy więcej pytań niż odpowiedzi.
Greg Penner z Kanady mówił o tym, czy pomijamy jakieś czynniki ryzyka kwasicy żwacza.
– Brak zdolności śluzówki żwacza do wchłaniania lotnych kwasów tłuszczowych (SCFA) i w efekcie buforowania, jest jedną z przyczyn wtórnej kwasicy żwacza. W tym stanie krowy muszą dostarczać bufor do tego przedżołądka ze śliną – mówił Penner.
Trevor DeVries z Kanady mówił o tym, jak behawior krów wpływa na zdrowie żwacza.
– Krowy, które przeżuwają leżąc robią to bardziej efektywnie, niż te stojące. Treść żwacza ułożonego poziomo podczas leżenia jest lepiej wymieszana. Ponadto zmiany w przeżuwaniu mogą wskazywać na problemy ze żwaczem – mówił DeVries
Mleko tanieje. W lutym producenci otrzymywali niższą cenę
Krowy, jego zdaniem, uczą się na swoich błędach. Sztuki z niższym pH żwacza mogą sortować dawkę w celu poszukiwania długich cząstek paszy.
Robert Van Saun ze Stanów Zjednoczonych opowiedział, jak składem dawki i sposobem jej zadawania można zapobiegać SARA.
– Fizyczne skorygowany NDF (fsNDF) to ilość materiału na 2 sicie Penn State, która jest najważniejszym elementem włókna dla zdrowia żwacza. Odnosi się on m.in. do jego kruchości. Np. rośliny motylkowe są bardziej kruche, niż trawy. Ich zawartość na drugim sicie powinna więc być niższa, niż traw – mówił Robert Van Saun.
Prof. Zygmunt Maciej Kowalski zapewnił, że wspólnie z prelegentem z USA przygotują artykuł do naszego magazynu „Hoduj z Głową Bydło”, w którym opiszą znaczenie parametru fsNDF oraz sposób bilansowania dawki z jego użyciem.
Qendrim Zebeli z Australii przedstawił biomarkery zdrowia żwacza i wyjaśnił, co mówią one w diagnostyce i prewencji kwasicy.
Wydajność mleczna polskiej populacji aktywnej wśród najwyższych w Europie
– Przy subklinicznej kwasicy żwacza (SARA) różnorodność mikrobiomu tego przedżołądka staje się uboższa. Ilość niekorzystnych bakterii, które w normalnej sytuacji występują w mniejszości, wzrasta. Określa się to mianem dysbiozy. Jednym z pośrednich biomarkerów są kulawizny, których prawdopodobieństwo wzrasta o 2,5% z każdym dniem występowania subklinicznej kwasicy żwacza – mówił Zebeli.
Paweł Górka z UR w Krakowie wyjaśnił, czy kwasica żwacza jest problemem w odchowie cieląt.
– Śrutowane pasze starterowe z dużym udziałem skrobi mogą prowadzić do uszkodzenia brodawek żwaczowych u cieląt. To przekłada się na mniejsze pobranie paszy i niższe przyrosty masy ciała. Pobranie około 80 gramów siekanego siana w postaci sieczki na dzień, zapobiega występowaniu niskiego pH żwacza cieląt – mówił Paweł Górka.
Nicholas Jonnson przedstawił temat dotyczący bolusów w żwaczoczepcu dla diagnozy SARA oraz ich wykorzystania w monitoringu stada krów mlecznych.
– Obecnie stosowane bolusy wykonujące pomiar pH żwacza robią to przez 150 dni. Istnieją duże różnice pomiędzy gospodarstwami, a nawet krowami w jednym stadzie, w zakresie średniego pH. Dotyczy to zwłaszcza stad mięsnych – mówił Nicholas Jonnson.
Wielkie zmiany na rynku mleka
Erin Horst wyjaśniła, czy kwasica w przewodzie pokarmowym przyczynia się do ogólnoustrojowego stanu zapalnego.
– 75% układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym. Jego stan zapalny wpływa na ograniczenie pobrania suchej masy dawki, co jest szkodliwe, zwłaszcza dla krów na początku laktacji. Ponadto komórki odpornościowe zaczynają wykorzystywać glukozę kosztem produkcji mleka – podkreślała Erin Horst dodając:
- Jedną z przyczyn stanu zapalnego jest SARA, która może negatywnie wpływać na integralność jelita, tj. nieszczelne jelito
Konferencję zakończył kolejny występ Grega Pennera, który mówił o tym, czy zwiększenie ilości pasz treściwych podawanych krowom w stacji żywienia robota zwiększa ryzyko kwasicy żwacza.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)