Wielkie zmiany na rynku mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-03-2024,8:15 Aktualizacja: 14-03-2024,7:00
A A A

Mleczarstwo na całym świecie, nie tylko w Polsce, jest coraz mniej atrakcyjne dla młodych ludzi. Wpływa na to zarówno specyfika pracy w gospodarstwie, ale także coraz więcej regulacji i niepewność co do decyzji polityków.

Mleczarstwo jest pod presją nowej sytuacji geopolitycznej. W jej wyniku będziemy obserwować wielkie zmiany dotyczące wyzwań środowiskowych w tym sektorze.

- O ile np. w Brazylii czy Argentynie niewiele osób przejmuje się wpływem produkcji rolnej na środowisko, ponieważ na pierwszym miejscu jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, o tyle w Europie sytuacja wygląda zgoła odmiennie – mówi Łukasz Wyrzykowski, prezes zarządu IFCN.

mleko, cena mleka, produkcja mleka na świecie, mleko krowie, gospodarstwa mleczne, Łukasz Wyrzykowski, IFCN

Cena mleka w 2024 roku powinna rosnąć

Ceny mleka do końca tego roku, na podstawie analiz giełdowych, mają iść w górę. W Polsce, według prognoz IFCN, powinna ona wrosnąć do 2,5-2,8 zł. Cena mleka po rekordowym 2022 roku, począwszy od stycznia ubiegłego, zaczęła maleć....

Jednym z założeń Europejskiego Zielonego Ładu było to, że w 2030 roku UE miała się pozbyć całej nadwyżki mleka.

– Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, USDA wyliczył, że jeśli UE od 2030 przestanie eksportować produkty mleczarskie, to na świecie umrze z tego powodu ponad 300 mln ludzi. Po wybuchu wojny na Ukrainie unijne władze zmieniły zdanie i zobaczyły, że produkcja żywności jest kluczowa – mówi Łukasz Wyrzykowski dodając:

– Połączenie wielu wspólnych interesów, jak wysoka produkcja mleka z dbałością o środowisko, która zapewni hodowcom dochód, a konsumentom tanią żywność, w obecnych realiach kosztowych, wyzwaniach i regulacjach politycznych, jest mitem.

Wyrzykowski podkreśla, że wszystkie firmy w łańcuchu dostaw stoją przed tym wyzwaniem, oczywiście patrząc w krótkiej perspektywie na koszty. Należy jednak myśleć o długoterminowej strategii.

– Producenci mleka będą musieli spełniać oczekiwania nie tylko polityków, ale przede wszystkim globalnych producentów żywności. Te firmy podjęły już decyzję o dokładnym monitorowaniu np. każdego kilograma wyprodukowanego surowca pod kątem emisji CO2. Takie wymagania prędzej czy później dotrą także do naszego kraju – podsumowuje Wyrzykowski.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA