Nabiał coraz popularniejszy. Świadomość konsumentów rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-01-2019,17:00 Aktualizacja: 25-01-2019,16:00
A A A

Rynek produktów mlecznych w Polsce jest stabilny oraz dojrzały. Konsumenci w naszym kraju oczekują i chętnie kupują wysokiej jakości sery, jogurty czy inny nabiał. Stąd popyt na te wyroby wciąż rośnie.

"Rynek nabiału jest bardzo perspektywiczny. W Polsce można zauważyć duże zainteresowanie zarówno produktami krajowymi, jak i importowanymi. Prognozy agencji badawczej Euro-monitor zakładają jego średnioroczny wzrost wartości na poziomie 1,5 proc. w kolejnych latach, aż do 2021 roku. Rynek produktów mlecznych wzrósł w skali roku o 6 proc. w przypadku całej kategorii, a jeśli chodzi o produkty skierowane do dzieci o 4 proc. " czytamy na stronie internetowej organizatorów targów WorldFood Poland.

dopłaty do wypasu krów, izby rolnicze, PROW 2021-2027, pastwiska i łąki

Wypas na łąkach to już rzadkość. Pomogłaby dopłata

Rolnicy z województwa świętokrzyskiego apelują do ministra rolnictwa o wprowadzenie dopłaty do wypasu krów na pastwiskach, łąkach i innych powierzchniach paszowych. To jeden z wniosków wypracowanych podczas posiedzeń...

Produkty mleczne jak sery, kefiry, jogurty, masło czy desery mleczne według danych Głównego Urzędu Statystycznego odnotowały w ubiegłym roku wzrosty cen na poziomie 5,9 proc. Dla porównania żywność ogółem zdrożała o 4,6 proc.

Ceny produktów mleczarskich idą w górę, a ich popyt nie maleje, a rośnie. Według informacji zamieszczonej przez organizatorów targów WorldFood Poland na polskim stole średnio pięć razy w tygodniu pojawiają się m. in. serki białe i twarogi, serki śmietanowe do rozsmarowania na pieczywie oraz serki wiejskie.

Coraz większe znaczenie zyskują również produkty bez laktozy czyli cukru mlecznego jak jogurty, kefiry, zsiadłe mleko czy maślanka. Znajdują one odbiorców wśród osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Trouw Nutrition, bydło, cielęta, preparat, premiks

Innowacyjne produkty od Trouw Nutrition

Energetyczne mleko dla cieląt Sprayfo e-line Delta oraz mikroelementy o strukturze kryształu IntelliBond. To nowe produkty, które zostały zaprezentowane oraz omówione podczas spotkania zorganizowanego przez firmę paszową.  ...

Udział produktów bezlaktozowych wg. różnych szacunków może w niedalekiej przyszłości sięgnąć nawet 10 proc. całego rynku mleczarskiego.

"Jednym z ważniejszych obecnie trendów żywieniowych jest spożywanie produktów mlecznych pozbawionych laktozy, a rynek tych produktów cały czas rośnie" czytamy na stronie internetowej WorldFood Poland.

Więcej informacji na temat specyfiki rynku produktów mlecznych będzie można się dowiedzieć na targach WorldFood Poland, które odbędą się w dniach 07-09 marca 2019 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA