Mleko w UE drożeje. W Holandii kosztuje ponad 1,80 zł za kg

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-08-2017,13:00 Aktualizacja: 09-08-2017,10:59
A A A

Producenci mleka w Unii Europejskiej w lipcu otrzymywali średnio dwa grosze więcej niż w czerwcu. Komisja Europejska odnotowuje już drugi miesiąc wzrostu cen skupu tego surowca. Powoli zbliżają się one do rekordowych notowanych w 2014 roku.

Hodowcy bydła mlecznego w Holandii według najnowszych danych KE z 2 sierpnia 2017 r. otrzymywali za kg mleka rekordową cenę 43,50 euro/100 kg tj. około 1,84 zł/kg. To o 7,41 proc. więcej niż tydzień wcześniej.

cena mleka, wzrost cen, bydło mleczne, hodowla bydła

Cena skupu mleka do końca roku wzrośnie

Ceny skupu mleka w bieżącym roku w Unii Europejskiej i w Polsce są względnie stabilne, ale znacząco wyższe niż rok wcześniej. Według przewidywań ekspertów z Agencji Rynku Rolnego ceny surowca mogą być o 16 - 22 proc. wyższe niż rok wcześniej...

Notowania cen skupu mleka w pozostałych krajach Wspólnoty są rzadziej aktualizowane niż w przypadku Holandii. I tak producenci mleka w Polsce według informacji zebranych przez KE w czerwcu 2017 r. otrzymywali średnio 31,23 euro/100 kg mleka tj. ok. 1,31 zł/kg. Oznacza to kolejny już trzeci miesiąc podwyżek cen tego surowca. W maju wynosiły one średnio 1,3 zł/kg, a w kwietniu 1,29 zł/kg.

Cena mleka w Niemczech w czerwcu średnio wyniosła 34,40 euro/100 kg tj. ok. 1,44 zł/kg czyli o 3,27 proc. więcej w stosunku do maja. W poszczególnych regionach również była ona wyższa. W Brandenburgii i Berlinie surowiec ten kosztował 34,80 euro/100 kg tj. ok. 1,46 zł/kg czyli o 4,22 proc. więcej w stosunku do maja.

Mleko w Bawarii kosztowało 34,60 euro/100 kg (ok. 1,45 zł/kg, + 2,67 proc.). W Dolnej Saksonii i Saksonii ceny wyniosły odpowiednio 34,20 euro/100 kg (ok. 1,43 zł/kg, +4,24 proc.) oraz 35,70 euro/100 kg (ok. 1,50 zł/kg, + 5,65 proc.).

Cena mleka w maju we Francji wyniosła średnio 31,78 euro/100 kg tj. ok. 1,33 zł/kg. To o 0,16 proc. więcej niż w kwietniu. Jednak nie we wszystkich regionach surowiec ten podrożał.

jałówki, pfhbipm, refundacja kosztów zakupu, bydło mleczne

Hodowcy złożyli wnioski o refundację zakupu jałówek

Hodowcy bydła i producenci mleka do 31 lipca mieli czas na składanie do Agencji Rynku Rolnego wniosków o refundację kosztów zakupu jałówek hodowlanych ras mlecznych. Hodowcy bydła mogli zgłaszać się do Polskiej Federacji...

Hodowcy bydła z regionu Rodan-Alpy w południowo-wschodniej części tego kraju otrzymywali w tym czasie 33,22 euro/100 kg tj. ok 1,49 zł/kg (- 0,01 proc. w stosunku do kwietnia 2017 r.), z Dolnej i Górnej Normandii 30,81 euro/100 kg tj. ok. 1,29 zł/kg (+0,46 proc.), z Bretanii 30,33 euro/100 kg tj. ok. 1,27 zł/kg (- 0,14 proc.), a z regionu Franche-Comté leżącym we wschodniej Francji 41,95 euro 100 kg tj. ok. 1,76 zł/kg (+2,72proc.).

Hodowcy bydła mlecznego w Austrii otrzymywali w maju 2017 r. wyższą cenę za mleko niż w kwietniu. Wyniosła ona 30,80 euro/100 kg tj. ok. 1,29 zł/kg (+0,24 proc.).

Producenci mleka w Czechach w czerwcu otrzymywali za surowiec 31,87 euro/100 kg tj. ok. 1,34 zł/kg (+ 0,72 proc.) a na Słowacji w maju 29,58 euro/100 kg tj. ok. 1,24 zł/kg (+ 0,82 proc.). Natomiast w Szwajcarii w kwietniu zakłady płaciły za mleko 53,01 euro/100 kg. (ok. 2,24 zł/kg, - 0,32 proc.).

Mleko organiczne cieszy się dużo wyższą ceną skupu, choć w ostatnich notowaniach we Francji oraz w Niemczech odnotowano spadki. Według danych KE w kwietniu 2017 r. francuscy farmerzy mogli liczyć na 39,70 euro/100 kg tj. ok. 1,67 zł/kg (- 13,77 proc.). Z kolei niemieccy producenci tego surowca w maju otrzymywali średnio 48,38 euro/100 kg tj. ok. 2,03 zł/kg (- 0,12 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA