Mleko jest drogie, ale w grudniu odnotowano spadki cen
Producenci mleka w Polsce oraz w Unii Europejskiej w grudniu 2017 roku otrzymywali za surowiec bardzo wysokie ceny. Jednak według notowań Komisji Europejskiej średnia w krajach Wspólnoty w tym miesiącu wyniosła 37,76 euro za 100 kg i była o 0,19 proc. niższa niż w listopadzie.
Producenci mleka w Holandii według najnowszych danych KE z 10 stycznia 2018 r. otrzymywali za mleko 24,50 euro/100 kg tj. około 1,02 zł/kg.
Ceny skupu mleka w pozostałych krajach Wspólnoty są rzadziej aktualizowane niż w przypadku Holandii. I tak producenci mleka w Polsce według informacji zebranych przez KE w listopadzie 2017 r. otrzymywali średnio 35,82 euro/100 kg tj. ok. 1,51 zł/kg. To o 3,01 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu oraz o 16,49 proc. więcej niż w tym samym czasie w 2016 r.
Na rynku mleka może już nie być tak dobrze. Ceny będą spadać
Cena mleka w Niemczech w listopadzie ubiegłego roku wyniosła średnio 38,97 euro/100 kg tj. o 0,43 proc. mniej niż miesiąc wcześniej.
W poszczególnych regionach również były one niższe z wyjątkiem Brandenburgii i Berlina, gdzie wzrosły o 0,23 proc. do poziomu 38,74 euro za 100 kg.
Cena mleka w listopadzie we Francji wyniosła średnio 34,53 euro/100 kg i była o 0,84 proc. niższa niż w październiku. W poszczególnych regionach w przeciwieństwie do Niemiec była ona jednak wyższa, z wyjątkiem Franche-Comté leżącym we wschodniej Francji, gdzie surowiec ten kosztował 43,01 euro 100 kg tj. o 1,19 proc. mniej niż miesiąc wcześniej.
Hodowcy bydła mlecznego w Austrii otrzymywali w październiku 2017 r. wyższą cenę za mleko niż we wrześniu. Wyniosła ona 36,49 euro/100 kg tj. o 2,18 proc. więcej.
Producenci mleka w Czechach w listopadzie otrzymywali za surowiec 36,30 euro/100 kg (+ 1,87 proc.) a na Słowacji 33,20 euro/100 kg (+ 1,22 proc.). Natomiast w Szwajcarii zakłady płaciły za mleko mniej niż miesiąc wcześniej tj. 55,37 euro/100 kg. (- 0,77 proc.).
Mleko organiczne cieszy się dużo wyższą ceną skupu, choć w ostatnich notowaniach we Francji odnotowano mały spadek. Według danych KE w listopadzie 2017 r. francuscy farmerzy mogli liczyć na 47,43 euro/100 kg. Z kolei niemieccy producenci tego surowca otrzymywali średnio 49,28 euro/100 kg.