Dobre łąki to więcej białka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-07-2015,14:30 Aktualizacja: 09-07-2015,10:01
A A A

Różnice w ilości białka między najlepszymi, a najsłabszymi kiszonkami z traw to 80 g w 1 kg suchej masy.

- Kiszonki stanowią 60 - 70 proc. dawki pokarmowej dla krów. Dlatego ich jakość znacząco wpływa na zdrowie i produkcję zwierząt oraz opłacalność hodowli - tłumaczył Paweł Kasprowicz z firmy De Heus, podczas prezentacji na targach Agro-Tech w Minikowie dodając, że z dobrej łąki można zebrać o 30 proc. więcej traw niż ze starych użytków zielonych.

Aby uzyskać dobrze plonujące łąki należy je przynajmniej raz na pięć lat rekultywować lub odnawiać. Jeżeli o to nie zadbamy najlepsze gatunki traw wyginą, a pozostaną te najwytrwalsze, które nie koniecznie są najlepsze.

- Różnica w ilości wyprodukowanego mleka z dobrych kiszonek w porównaniu z tymi słabymi to 2,5 litra. Aby uniknąć spadku produkcji mleka można do dawki dodać paszę. Wówczas koszt żywienia jednej krowy wzrośnie nam o 3 zł na dzień, co przy stadzie 100 krów daje kwotę ponad 100 tys. zł rocznie – wyliczał Paweł Kasprowicz.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA