Mleczarstwo czeka trudny okres

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-04-2015,8:10 Aktualizacja: 02-04-2015,8:51
A A A
Zniesienie kwotowania produkcji mleka w UE spowoduje wzrost produkcji, możliwy jest spadek cen skupu mleka. Według ekspertów, w najbliższych miesiącach nie będzie większych zmian na rynku.
 
Od 1 kwietnia (po 31 latach ograniczania produkcji mleka), nie obowiązują już limity. Decyzja Komisji Europejskiej ma doprowadzić do zwiększenia konkurencyjności europejskiego mleczarstwa wobec producentów pozaunijnych. W ocenie analityków, światowy popyt na produkty mleczarskie będzie wzrastał, szczególnie ze strony krajów rozwijających się.
 
Produkcja pójdzie w górę
 
Zdaniem Waldemara Brosia, prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, produkcja mleka w Europie i w Polsce wzrośnie. Jak jednak zaznaczył uwolnienie rynku następuje w momencie kryzysu w polskim mleczarstwie i dekoniunktury na rynku światowym. 
 
Przez rok znacząco spadły ceny zbytu produktów mleczarskich: masło potaniało o 30 proc., odtłuszczone mleko w proszku - o 40 proc., pełne mleko w proszku - o 35 proc., sery - o 25-30 proc. i stawki dalej spadają.
 
Według prezesa KZSM, spadek cen gotowych produktów i wzrost produkcji mleka może spowodować obniżenie się cen surowca, co będzie niekorzystne dla rolników. Jego zdaniem taka sytuacja utrzyma się też w następnych miesiącach. 
 
Problemy mogą być łagodzone przez instrumenty interwencyjne, jakie przygotowała UE np. w postaci dopłat do eksportu czy przechowywania niektórych wyrobów mleczarskich.
 
- Konsolidacja jest potrzebna i się dokonuje. O ile przed wejściem do UE dostawców mleka było 350 tys., to obecnie jest ok. 140 tys., podobnie z zakładami mleczarskimi - w 2004 r. było ich ponad 300, obecnie - ok. 200. Ale jeżeli ceny na rynkach światowych nie wzrosną, to konsolidacja niczego nie zmieni, ponieważ branża musi ok. 30 proc. produkcji wysyłać na eksport - tłumaczył Broś.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA