Mleczarnie w UE utrzymują stabilne ceny mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-06-2017,11:15 Aktualizacja: 20-06-2017,10:26
A A A

Producenci mleka w Unii Europejskiej w maju otrzymywali za surowiec o około trzy grosze mniej niż miesiąc wcześniej. Spadek cen nie jest jednak aż tak duży z uwagi na to, że Komisja Europejska zweryfikowała kwietniowe notowania i okazało się, że były one wyższe od wcześniejszych prognoz. W efekcie mleko w kwietniu było droższe niż w marcu i kosztowało 33,18 euro za 100 kg tj. około 1,40 zł za kg.

Cena mleka w Niemczech w kwietniu średnio wyniosła 32,66 euro/100 kg tj. ok. 1,38 zł/kg czyli o 0,09 proc. więcej w stosunku do marca. W poszczególnych regionach również była ona wyższa z wyjątkiem regionu Brandenburgii i Berlina, gdzie surowiec ten kosztował 32,60 euro/100 kg tj. ok. 1,37 zł/kg czyli o 0,06 proc. mniej w stosunku do marca.

Działpol, krowy mleczne, biogazownia, jałówki

Produkcja mleka i biogazu dobrze się uzupełniają

Gospodarstwo Działpol Sp. z o.o. utrzymuje stado bydła mlecznego liczące 250 krów w laktacji oraz około 400 sztuk młodzieży żeńskiej. Wydajność stada wynosi średnio 11,5 tys. kg mleka. Hodowcy odbudowują ją po ubiegłorocznych problemach...

Mleko w Bawarii kosztowało 33,33 euro/100 kg (ok. 1,40 zł/kg, + 0,42 proc.). W Dolnej Saksonii i Saksonii ceny były niższe i wyniosły odpowiednio 31,90 euro/100 kg (ok. 1,34 zł/kg, +0,03 proc.) oraz 32,80 euro/100 kg (ok. 1,38 zł/kg, + 0,00 proc.).

Cena mleka w kwietniu we Francji wyniosła średnio 31,70 euro/100 kg tj. ok. 1,34 zł/kg. To o 0,5 proc. mniej niż w marcu. We wszystkich regionach z wyjątkiem Bretanii również była niższa.

Hodowcy bydła z regionu Rodan-Alpy w południowo-wschodniej części tego kraju otrzymywali w tym czasie 33,22 euro/100 kg tj. ok 1,40 zł/kg (- 1,75 proc. w stosunku do marca 2017 r.), z Dolnej i Górnej Normandii 30,67 euro/100 kg tj. ok. 1,29 zł/kg (-0,89 proc.), z Bretanii 30,37 euro/100 kg tj. ok. 1,28 zł/kg (+ 0,27 proc.), a z regionu Franche-Comté leżącym we wschodniej Francji 40,84 euro 100 kg tj. ok. 1,72 zł/kg (- 0,22 proc.).

Hodowcy bydła mlecznego w Austrii otrzymywali w marcu 2017 r. wyższą cenę za mleko niż w lutym. Było to 30,73 euro/100 kg tj. ok. 1,32 zł/kg (+1,02 proc.).

mleko bez GMO, pasze, białko, zapotrzebowanie na białko, bydło mleczne

Mleko bez GMO. Wzrasta znaczenie rodzimych roślin białkowych

Dotychczasowe zapotrzebowanie na białko w paszach dla zwierząt było uzupełnianie głównie poprzez dodatek importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej. Obecnie, zwłaszcza u hodowców bydła mlecznego, odchodzi się od skarmiania paszy z...

Producenci mleka  w Czechach w kwietniu otrzymywali 30,09 euro/100 kg tj. ok. 1,27 zł/kg (- 0,62 proc.) a na Słowacji 29,34 euro/100 kg tj. ok. 1,24 zł/kg (+ 0,17 proc.). Natomiast w Szwajcarii w marcu zakłady płaciły za mleko 53,15 euro/100 kg. (ok. 2,24 zł/kg, - 0,32 proc.).

Producenci mleka w Polsce według danych KE w kwietniu 2017 r. otrzymywali średnio 30,67 euro/100 kg mleka tj. ok. 1,29 zł/kg. Z kolei w Holandii według najnowszych danych KE z 14 czerwca 2017 r. średnia cena mleka wzrosła o 2,75 proc. w stosunku do wcześniejszego tygodnia i wyniosła 38,00 euro/100 kg tj. ok. 1,59 zł/kg.

Mleko organiczne cieszy się dużo wyższą ceną skupu, choć w ostatnich notowaniach we Francji oraz w Niemczech odnotowano spadki. Według danych KE w kwietniu 2017 r. francuscy farmerzy mogli liczyć na 39,70 euro/100 kg tj. ok. 1,67 zł/kg (- 13,77 proc.). Z kolei niemieccy producenci tego surowca w tym samym miesiącu otrzymywali średnio 48,42 euro/100 kg tj. ok. 2,04 zł/kg (- 1,04 proc.).

Książki warte polecenia: Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA