Nadchodzą upały czyli najtrudniejszy czas dla wysokowydajnych krów
Stres cieplny w przypadku bydła mlecznego dotyka wszystkich grup produkcyjnych, a zwłaszcza najbardziej wydajnych krów.
Krowy mleczne o wysokiej wydajności w laktacji charakteryzują się wyższą wydajnością metaboliczną. Wytwarzają one dwa razy więcej ciepła niż w zasuszeniu.
Największa ilość ciepła metabolicznego wynika z fermentacji żwaczowej oraz produkcji mleka.
Krowy będące w stresie cieplnym piją więcej wody, jedzą mniej paszy i produkują oraz wchłaniają mniej lotnych kwasów tłuszczowych.
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
Niższe jest również pH żwacza, co może wpłynąć na występowanie podostrej kwasicy określanej jako SARA.
Do głównych efektów przegrzania należą obniżona jakość mleka i większe brakowanie. Pośrednio może się ono przyczynić się do problemów z racicami.
Gdy wartość parametru THI (temperature humidity index) przekracza 80, na fermach odnotowujemy wzrost śmiertelności krów.
Zmniejszony przepływ krwi przez jelita, wyższa temperatura ciała i mniejsze wchłanianie składników odżywczych, powodują zmniejszone zaopatrzenie jelita w tlen i te składniki, a także stres oksydacyjny i osmotyczny.
Wszystko to prowadzi do problemu nieszczelnego jelita, który dodatkowo wzmaga zagrożenie ze strony mikotoksyn oraz endotoksyn.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)