Krowy w oborze muszą czuć się komfortowo
Krowy z otarciami w okolicy karku, stawu skokowego lub kolanowego a także z siniakami na ciele. Jeśli takie zwierzęta są w naszej oborze oznacza to, że konstrukcja obiektu a zwłaszcza kojców legowiskowych jest nieprawidłowa.
Produkcja mleka jest wynikiem braku stresu u krów. Dlatego im więcej wywołujących go elementów wyeliminujemy tym wyższą wydajność osiągnie nasze stado.
Mlecznice powinny wstawać do doju, wstawać do jedzenia, a pozostały czas spędzać na wygodnych, czystych i suchych legowiskach. Dlatego jeśli nasze obiekty są dobrze zaprojektowane i zorganizowane wówczas wchodząc do obory najczęściej powinniśmy zobaczyć leżące krowy, które przeżuwają pobraną wcześniej paszę.
Krów pod oceną jest rekordowo dużo
Krowy przez wiele lat były utrzymywane w zbyt ciepłych budynkach. Nadal hodowcy często uważają, że najlepszy przedział temperatury dla tych zwierząt to 14 - 17 stopni Celsjusza. Natomiast mlecznice doskonale radzą sobie w zakresie od -20 do +10 stopni Celsjusza, a najlepiej czują się w przedziale od -4 do 0 stopni.
Legowiska powinny być możliwie jak najbardziej komfortowe. Jeżeli krowa może leżeć o godzinę dłużej z wypełnionym żwaczem to dziennie wyprodukuje 1,7 litra mleka więcej.
Legowiska, na których krowy będą chętnie przebywać to takie, które mają odpowiednią amortyzację oraz dobrze umiejscowioną obręcz nadkarkową.
Krowy powinny również móc swobodnie kłaść się i wstawać. Wszystko co ogranicza ten ruch będzie zniechęcało je do przebywania na legowiskach.
Istotnym elementem w oborze jest korytarz, którym zwierzęta przechodzą z legowisk na stół paszowy. Jeśli źle zaprojektujemy to miejsce może się okazać, że jedna krowa uniemożliwi pozostałym podejście do TMR-u.
Stół paszowy powinien być na poziomie posadzki. Czasami są to głębokie kryta, w które zwierzęta muszą włożyć głowę. W takim przypadku mlecznice nie będą chętnie pobierać paszy.
Więcej informacji na temat dobrostanu krów mlecznych oraz jego wpływu na produkcję mleka można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 2/2018. ZAPRENUMERUJ