Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że średnia cena bydła rzeźnego w Europie wzrosła. Polscy producenci uzyskiwali ceny o 5% niższe od średniej unijnej.
Średnia cena bydła rzeźnego w Unii Europejskiej na przełomie lutego i marca wzrosła w ciągu tygodnia o 0,2%. Ceny uzyskiwane przez krajowych producentów były o 5% niższe od średnich unijnych.
Notowania w skupie żywca wołowego na przełomie lutego i marca wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,78 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 0,5% więcej niż przed tygodniem. Bydło rzeźne w dniach od 27...
Na rynku unijnym, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wynosiła 511,41 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2397 zł.
Cena ta była o 0,2% wyższa niż przed tygodniem oraz o 0,5% niż przed miesiącem, a także o 10% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Krajowe ceny żywca wołowego tej klasy wyrażone w euro wyniosły 484,68 euro za 100 kg, czyli około 2271 zł. Było to o 5% taniej od średniej ceny w krajach unijnych.
Niższe ceny za bydło niż w Polsce uzyskiwali producenci m.in. w Niderlandach, gdzie płacono o 26,5 euro za 100 kg mniej, a w Rumunii cena była o 61,61 euro za 100 kg niższa.
Z kolei więcej niż w Polsce płacono dostawcom z Irlandii, gdzie cena była wyższa o 56,20 euro za 100 kg. We Francji płacono o 47,71 euro za 100 kg więcej, w Hiszpanii o 41,42 euro, we Włoszech o 38,68 euro, a w Niemczech o 25,78 euro.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ